https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/zeovit/zeovit-aqua-2-1170x600.jpeg

Методът ZEOvit® - кратко ръководство (част1)

  • 22 May 2022
  • |   0 Коментара

Соленоводният аквариум може да се управлява по различни начини, като цялостната стратегия се формулирова, като метод за водене или поддържане. Това означава, че има различни системи, които малко или много водят до успех в създаването на красив рифов аквариум.

Един такъв метод широко известен на много акваристи, се основава на използването на зеолит за филтриране на аквариумната вода. Най-известна в този сегмент със сигурност е фирмата Коралензухт (Korallen-zucht) от Германия, която продава своята зеолит система под марката ZEOvit®.

Zeovit се използва повече от няколко десетилетия от много акваристи по целия свят. По форуми, блогове и ютуб канали може да откриете огромен брой аквариуми-шедьоври с уникални цветни коралови градини в тях, подобни на тези от снимките по-долу:


Ако решите да опитате и щракнете върху продуктовия каталог на Коралензухт, ще видите широка гама от продукти, което често създава голямо объркване, особено сред начинаещите без опит в хобито. Така, че да преминаваме по същество и да внесем яснота.

Каква е основната идея на системата ZEOvit®?

В естествената си среда коралите живеят в много бедна на хранителни вещества морска вода. Този факт заляга в основната идея на системата ZEOvit®. Нашите аквариуми са всичко друго, но не и с ниско съдържание на хранителни вещества. Поради относително големия брой животни в аквариума, най-вече риби, раци, скариди и разбира се самите корали, в него винаги има прекомерно количество биогени. Това всъщност не е естествената среда за коралите, но тъй като са относително адаптивни те успяват да процъфтяват в тази среда, стига да държим най-важните параметри под контрол. Въпреки това, екстремната интензивност на цветовете, която може да сте видели на подобни снимки като по-горе, ще се появят само в много редки случаи. За да видите такива цветове във вашите корали, се нуждаете от бедна на хранителни вещества среда в аквариума, малко опит, наблюдение и следване методологията на Коралензухт.

Подобни морски системи с ултра ниско съдържание на хранителни вещества, са известни като ULNS  (от англ. Ultra Low Nutrient System). Основната концепция на ULNS е селективно понижаване на нитратите (NO3) и фосфатите (PO4) без понижаване на концентрациите на другите основни елементи важни за коралите - алкалност (KH), калций (Ca), калий (K) и магнезий (Mg).

За да получите представа ще започна с отделните компоненти, от които се нуждаете за една ZEOvit® система и така постепенно ще навлезем в същността на метода.

Условно цялата система ZEOvit може да бъде разделена на две основни части:

Част 1: Представлява основата на системата, която се състои от компоненти намаляващи нивата на биогенни (хранителни) вещества в аквариума.

Част 2: Включва оцветяването и храненето на коралите в бедна на биогенни вещества система, като по този начин поддържа условия близки до естествените.

Компоненти на основната система (част 1)

Основата на системата ефективно намалява хранителните вещества и поддържа водните условия, близки до тези, които се срещат при коралите в естествената им среда.

Преследваната цел е: Създаване на среда с ниски нива на биогенни вещества, близки до природните условия!

Тази част включва следните компоненти: ZEOvitActivated carbon (активен въглен)ZEObak, ZEOfoodZEOstart 3 и Sponge Power. Те формират базата за появата на красиви естествени цветове в коралите. ZEOvit и активният въглен осигуряват отстраняването на хранителните вещества, докато ZEOfoodZEObak и ZEOstart 3 осигуряват биологично и бактериално стабилна среда. Sponge Power е източник на храна за гъби и различни мекотели, растежът на които подобрява биологията на аквариума. Първите четири са най-важни и се използват постоянно, затова ще ги разгледаме един по един!

1. ZEOvit® филтърна среда - истинската тайна!

За да може да създадете среда, бедна на хранителни вещества (т.нар. ULNS), първо трябва да използвате филтриращи среди с адсорбционни свойства.

Първата от тях е ZEOvit® - смес от естествени зеолити, която отстранява много хранителни вещества от водата - амоний, амоняк, фосфат, нитрит, нитрат и др. Може да видите на снимката, че това са различни по размер камъчета, които имат пореста структура, в която се „прихващат“ гореспоменатите вещества. Най-грубо казано след като се запълни този прилепващ ефект на зеолита, той няма да върши повече работа и ще се наложи да бъде сменен. Освен това по самата повърхност на камъчетата се натрупва слой от бактерии, минерален детрит и други отлагания, които „запушват“ поричките и намаляват неговата ефективност. От Коралензухт са намерили решение на това, като препоръчват зеолитната смес да се постави в т.нар. зеолитен реактор. Съществуват ръчни и автоматични версии на тези реактори. Най-разпространени са ръчните реактори, при които трябва веднъж на ден или най-късно на втория ден да разбърквате зеолитната смес. Това става лесно, като движите ръкохватката на реактора нагоре-надолу 10-15 пъти. При автоматичните реактори, този процес е автоматизиран и се осъществява с ел.мотор, който се управлява с таймер. За съжаление цените на подобни автоматични реактори са доста високи. Същото важи и за оригиналните ръчни зеолит реактори на Коралензухт. Разбира се нишата не е оставена само за тях и доста фирми произвеждащи аквариумно оборудване предлагат зеолитни реактори на доста по-сносни цени. След време, ще направя отделна публикация за „Направи си сам зеолитен реактор“ – когато линка е активен, може да цъкнете на връзката.

Мулмът съдържащ бактерии отделен при размесването на зеолита, се използва от коралите за храна. Това е изключително важно и затова се препоръчва зеолитния реактор да се поставя в секция на съмпа след протеиновия скимер. Мулмът има изключителен положителен ефект върху оцветяването, разширяването на полипите и жизнеността на коралите. Например LPS коралите реагират с по-голямо разширяване на тъканите. Всъщност за да съм коректен трябва да уточня, че зеолитната смес не отстранява директно нитрити (NO2), нитрати (NO3) или фосфати (PO4). Зеолитите успешно абсорбират амония (NH4+) и амоняка (NH3), които са първите две вещества във веригата на нитрификацията (азотния цикъл). По този начин косвено намаляват акумулирането на нитрити и нитрати във водата на аквариума. Същото се отнася и за фосфатите, които намаляват чрез включването им в нарастващата бактериална маса. Тук трябва да отворя една голяма скоба. Коралензухт бяха първите, които адаптираха използването на зеолити в соленоводното хоби. Преди това зеолитът успешно се използваше от сладководните акваристи и любителите на градински езера. Всички зеолитни смеси и продукти за сладководната акваристика и езера не могат да се използват в соленоводния аквариум! Подобно на зеолитния реактор, днес има доста фирми, които предлагат в своята продуктова гама зеолит за морски аквариум. Например Zeomix (Aquaforest), Zeo-light (Fauna Marin), Zeo (Nyos), Zeolith (ATI), Zeolite (Seachem) и още много други, които по-рядко се намират в България. Повечето фирми предлагат тези зеолити просто за да го имат в асортимента си. Други са го обвързали с цяла гама съпътстващи продукти, като пресъздават свой собствен зеовит метод - или по-правилно да го нарека зеолит метод. Но целта на тази публикация не е да сравняваме продукти, а да разясним същността на оригиналния метод създаден и успешно прилаган повече от 30 години от Коралензухт. Така, че да продължим нататък.

ZEOvit  и активен въглен - двата основни филтриращи елемента на системата

2. Активен въглен – осигурява чиста вода без хранителни вещества!

Активния въглен или както често се нарича на жаргон от акваристите "карбон" е втората филтрираща среда. Това са много порести въглеродни гранули имащи силни адсорбционни свойства. Карбонът премахва много токсини и вредни съединения, които всъщност не искаме да присъстват в нашия рифов аквариум. Освен това той премахва жълтото оцветяване на водата, което намалява светлината преминаваща през водния стълб преди да достигне до коралите. В допълнение, активният въглен премахва и много протеинови съединения, които също не са желани. В резултат на всичко това активния въглен осигурява значително по-добро разширяване на кораловите полипи и осигурява видимо по чиста вода.

За разлика от зеолитната смес ZEOvit, вместо оригиналния продукт Activated Carbon на Коралензухт може да използвате висококачествен активен въглен на друга фирма – било на Red Sea, Tropic Marin, Fauna Marin, ATI или активния въглен, който използваме в нашата работа и предлагаме в morskiakvarium.bg. Може да ги разгледате от следващия линк: Активен въглен 

Разбира се навсякъде от Коралензухт препоръчват да се използва само техния карбон, защото опитът им с други марки не показва същите добри резултати. Но има доста успешни рифове, чиито собственици използват активен въглен на други производители. Така, че вие сами ще трябва да решите кой да използвате. Моят съвет е да използвате първоначално Activated Carbon на Коралензухт и след натрупването на малко опит да експериментирате с други марки.

3. ZEObak - бактерии за здрав аквариум!

На много места е изписано ZEObac вместо ZEObak, но това е едно и също. ZEObak съдържа всичко за здрава бактериална фауна и осигурява силна и здравословна биология в малката екосистема на морския аквариум. Това е истинско високотехнологично решение, което съдържа много бактерии във воден разтвор, от които се нуждае здравият аквариум. ZEObak също така разгражда органични и неорганични отпадни продукти в морската вода. Бактериите постъпващи със ZEObak могат да се използват от коралите, като източник на храна. При предозиране в бедна на хранителни вещества система може да се наблюдава потъмняване на кораловата тъкан, така че трябва да се внимава с дозирането и да се спазват препоръките.

ZEObak съдържа различни щамове микроорганизми, които образуват цяла верига за разграждането на хранителните вещества. Ако тази верига е прекъсната, веществата, които трябва да бъдат разградени по веригата, започват неволно да се натрупват. Това налага тези щамове постоянно да се добавят, за да се предотврати образуването на т. нар. монокултури. Такива монокултури неизбежно се появяват при прекъсване на дозирането за дълъг период от време. Доставените микроорганизми работят по верижен принцип, при който веществата се превръщат едно след друго до степен, че да могат да бъдат захванати от протеиновия скимер и по този начин окончателно да бъдат отстранени от системата. Ефектът може лесно да се наблюдава върху значително по-концентрирания адсорбат на скимера в дните след добавянето на ZEObak.

Този продукт има ограничен срок на годност и след отваряне трябва да се съхранява в хладилник, тъй като е жива култура от микроорганизми. Също така трябва да се внимава разтвора в бутилката да не се "замърсява" - например с вода от аквариума при дозиране.

ZEObak може да се използва и в комбинация с други продукти, като със ZEOstart и/или ZEOfood се получава здрава и функционираща биология в аквариума. С Coral Snow за надеждно намаляване броя на слузестите водорасли. ZEObak може да се дозира и при проблеми със скимирането - когато скимера не отделя никакъв скимат.

  

ZEObak, ZEOstart и ZEOfood се предлагат в различни разфасовки

4. ZEOstart 3 - бактериална храна и стартерна култура!

ZEOstart 3 често се пише само ZEOstart, а цифрата е поредната версия на продукта. Това е четвъртия базов продукт. Той е идеалната бактериална храна за вашия соленоводен аквариум. Особено подходящ е при стартиране на нов аквариум. Периодът за въвеждане на първите живи организми, може да бъде намален значително. ZEOstart подпомага цикленето на аквариума. В първите дни трябва да се дозира ежедневно (за това подробно ще поговорим в друга тема), така че добрите бактерии в аквариума да постъпват периодично и да започнат да доминират над останалите. ZEOstart също така подпомага намаляването на фосфатите, нитратите, нитритите и много инхибитори, които подтискат здравия растеж на коралите.

ZEOstart върви ръка за ръка със следващия последен елемент от базовата система ZEOfood!

5. ZEOfood - храна за бактериите!

ZEOfood или както е пълното име на продукта от етикета ZEOfood Plus изпълнява две основни задачи: хранене на дозираните със ZEObak микроорганизми и източник на храна за коралите. Освен подбрани аминокиселини, ZEOfood съдържа и много витамини, които позволяват коралите да се снабдят с необходимите хранителни вещества, за да се осигури естествено развитие на цвета.

За разлика от предозирането с ZEObak при предозиране със ZEOfood не се наблюдава потъмняване тъканта на коралите, но се образува видим бактериален филм върху декорацията и стъклата. Въпреки че този филм е желан, той трябва да бъде в определен диапазон поради чисто визуални причини. Подобно на ZEOstart, има вероятност да се образува видим кафяв или светлозелен бактериален филм, който прилича на покритие от диатомови водорасли. Ако това се случи ще трябва дозата на ZEOfood и ZEOstart да се намали за няколко дни, докато плаката изчезне. След това дозата трябва да се коригира. Така, че внимавайте при тяхното прилагане в аквариума!

Това са най-важните пет продукта, които трябва да се използват за да се поеме по пътя на зеовит метода. Тяхното дозиране ще разгледаме в отделна тема за да не става твърде объркващо.

Сега ще продължим с някои много важни препоръки за да бъде успешна системата ZEOvit®.

При стартиране на нов аквариум или при преминаване към зеовит при работещ аквариум трябва да се погрижим за някои неща, които да оптимизираме или да приложим. Това са най-важните:

6. Без озон и UV-лампа!

При използване на зеовит не трябва да се използва озон или UV-C, тъй като това би унищожило доставяните микроорганизми и хранителни елементи. Ако вече имате включени озонатор и/или УВ-лампа, трябва да ги изключите - те не са съвместими със ZEOvit®!

7. Ефективно отстраняване на хранителните вещества.

Трябва да се погрижим за отстраняване на плаващите вещества чрез ефективно скимиране. Силното пеноотделяне и ефективната работа на скимера е заложено в основата на тази система. Скимерът трябва да работи непрекъснато и да се почиства често. Той трябва да бъде настроен на т.нар. мокро скимиране - извлечената течност в чашката да не бъде много концентрирана. От Коралензухт препоръчват да се използва скимер с дюза, а не с иглени колела, като се обосновават с това, че скимерите с иглени колела (пропелери) "избиват" или утаяват много елементи (напр. калия) и планктон. Има известна логика, тъй като игления пропелер разбива въздуха на повече и по-малки по размер мехурчета, които имат по-голяма обща площ на действие и съответно по-ефективно прилепване на различни молекули. 

 

Основата на скимер REVOLUTION на Коралензухт (в ляво) - вижда се дюзата смесваща въздуха и водата изтласквана от помпата. При другите модели скимери, помпата засмуква въздух, който заедно с водата се разбива от игления пропелер монтиран на ротора (на снимката в дясно)

8. Достатъчно осветяване.

Отново от Коралензухт препоръчват използването на флуоресцентни Т5 лампи с цветна температува от 10 000 до 14 000 К, защото те допринасят за силно и разнообразно оцветяване на коралите. Тъй като светлината от тези лампи изглежда жълта за човешкото око, а много хора намират синята светлина за по-приятна, тези крушки могат да бъдат допълнени с подходящи сини флуоресцентни пури. Препоръчва се използване на подходящи рефлектори.

В развъдното съоръжение на Коралензухт се постигат оптимални резултати при комбинация на Fiji Purple и Coral Light или Coral Light New Generation в съотношение 2:4 (Фиджи Purple / Coral Light). Всички пури се сменят на всеки 6 - 8 месеца, за да се постигне оптимален резултат с интензитет на осветяване от около 550 W на m². За съжаление това са най-скъпите пури на пазара и като се замислиш, че се сменят два пъти в годината и ти се завива свят.

Спокойно, могат да се използват Т5 пури на други производители (например ATI или Giesemann). Може да разгледате Т5 пурите, които предлагаме от линка: Т5 Луминисцентни лампи. Също през последните години има доста успешни рифови аквариуми под зеовид метода с LED осветления. Така, че има алтернативи. Но осветлението е изключително важен компонент не само в този метод, а винаги когато искаме да отглеждаме здрави и цветни корали!

9. Оптимизиране на храненето.

Следващата стъпка е да оптимизираме храненето на животните в аквариума. В съответствие с целите на системата е необходимо да се поддържа възможно най-ниско натоварване чрез външното внасяне на хранителни вещества, било с храната, било с водата при смяна. За тази цел се използват различни стратегии. За да елиминирате внасянето на допълнителни "хранителни" вещества с водата за смяна използвайте осмозна вода получена чрез RO-DI  система - т.е. след обратната осмоза поставете допълнителен картридж с йонообменна смола. Проверявайте водата с TDS метър или ICP тест при съмнения в нейното качество.

Друг източник на хранителни вещества са рибите в аквариума, които със своите екскременти и внесените, но не изконсумирани храни, спомагат за увеличаването на нутриентите. Преди хранене спрете или намалете помпите за течение (уейвмекърите) и давайте храната на малки порции. Така ще ограничите до минимум неизядена храна да попадне между камъните и да започне да се разлага произвеждайки нитрити (NO2), нитрати (NO3) и фосфати (PO4). Трябва също да се оптимизира броя и видовия състав на рибите спрямо възможностите на аквариумната система.

10. Добавяне на елементи в малки количества.

Към "хранителните" вещества може да прибавим не само нутриентите азот и фосфор, но също важните макро и микро елементи, които коралите използват за своя растеж. Не се препоръчва тяхното добавяне в големи количества (еднократни големи дози), тъй като рано или късно ще възникнат проблеми. Това се дължи на бавното, но постоянно натрупване на неизползвани вещества. Много елементи стават токсични в определени количества и причиняват повече вреда, отколкото полза на живите същества.

Това е моментът, който изисква известно преосмисляне на тази система. Когато елементите се добавят постоянно в много малки количества и се доставят чрез редовна смяна на водата, това е напълно достатъчно и не води до никакви симптоми на дефицит в коралите. Напълно нереалистично е тук да се изброяват общо валидни количества за отделните елементи, а както написах по-горе за дозировките ще има отделна тема!

Всеки аквариум е строго индивидуален. Тук изключително важно е редовното наблюдение на коралите от страна на аквариста. Запомнете едно важно правило: коралите  ще реагират на всяка добавка с известно закъснение - обикновено от 2-3 дни! Когато слагате нов продукт (добавка), чийто ефект все още не познавате, ви препоръчвам да започнете с 1/2, дори с 1/3 от еднократната доза препоръчана от производителя! След това изчакайте няколко дни, за да видите как ще реагират коралите! При положителни резултати и липса на видим проблем постепенно достигнете пълната доза препоръчвана от производителя.

Изключително полезен параметър е оцветяването на коралите. Тъканта на коралите трябва да се поддържа визуално леко прозрачна (все едно може да видите в дълбочина), а оцветяването интензивно в цветове, които очаквате да развие съответния корал. При условие, че измеримите параметри нитрати (NO3) и фосфати (PO4) са постоянно ниски, потъмняването на тъканта и избледняването на цвета винаги са индикация, че добавеното количество е твърде високо. Оцветяването е по-надеждната индикация от понякога съмнителните резултати давани от тестовите комплекти за тези параметри. Понякога стойностите са твърде ниски или факторите на смущения са твърде високи, за да може да се докаже действителната концентрация с повечето любителски тестове за нитрати и фосфати. Какви промени в оцветяването може да наблюдавате при използването на различните добавки ще разгледам пак в другата тема посветена на тяхното дозиране.

11. Оптимални водни параметри (Ca, Mg, K+, KH, соленост).

Успоредно с понижаването на хранителните вещества, калция (Ca), магнезия (Mg), калия (K+) и карбонатната твърдост (KH) също трябва да бъдат коригирани към техните природни стойности. Коралензухт препоръчват следните стойности:

Ca 400 - 410 mg/l; Mg 1260 - 1280 mg/l; KH 6,5 - 8; K+ 380 - 400 mg/l; Соленост 34 - 35 ppt

По-високите стойности не носят никакви предимства - те не могат да повлияят положително нито на растежа, нито върху оцветяването на SPS коралите. Освен това, когато държите тези основни параметри по-близко до техните горни стойности, това би имало по-бърз отрицателен ефект, ако един от посочените параметри се отклони значително от препоръчваните стойности.

За успешно отглеждане на SPS корали е необходимо тези основни параметри (Ca, KH, Mg, K и соленост) да се поддържат колкото се може по-стабилни. Трябва да запомните, че бързите и резки промени винаги имат отрицателен ефект върху животните.

12. Редовна смяна на вода (около 10-20% на месец).

Това е следващия елемент, на който трябва да обърнем внимание при адаптиране на системата към зеовит метода. Трябва да се използва висококачествена морска сол, която има параметри на основните елементи (Ca, алкалност, Mg и K) близко до естествената рифова вода (тези, които споменах в предната точка). 

Не използвайте сол, която има висока алкалност (над 8.5-9) и калций (около 440-450 mg/l). За магнезия може да не се безпокоите много, тъй като това е най-скъпата съставка и фирмите обикновено я слагат пестеливо в своите миксове. В днешно време има доста производители, които предлагат ICP тестове на пардитада сол, която е във вашата кофа. Доколко може да им се вярва е друг въпрос.

При воденето на аквариума по зеовит метода трябва да се прави редовна смяна на вода всяка седмица. Целта не е износ на хранителни вещества, а балансирано допълване на използвани елементи, които са необходими за успешна, безпроблемна грижа. В аквариуми със слаба или нормална популация на корали е достатъчно да сменяте 5-6% от водния обем всяка седмица. Ако аквариума е силно заселен с корали трябва да увеличите водата за смяна до 10% от обема седмично.  Разбира се най-правилния начин е да сменяте всяка седмица или на две седмици, отколкото една драстична смяна от 20 и повече процента веднъж през месеца.

13. Оптимален воден поток.

Оптималното течение е следващия важен елемент, който трябва да нагодим. Сумарния воден поток на помпите за течение в аквариума трябва да бъде 10 до 20 пъти обема на водата за час. Например ако общия обем вода в дисплея е 100 литра, помпите за течение трябва да имат дебит от 1000 до 2000 литра/час. Наблюдавайте всички зони в аквариума за да няма мъртви зони. В силно обрасли аквариуми, коралите прекъсват водния поток след няколко години и тогава може да се наложи да поставите допълнителни уейвмейкъри.

Важен съвет в тази връзка - Използвайте няколко по-малки помпи за течение отколкото една супер мощна, която би ви давала целия необходим дебит!

14. Използване на качествени камъни - живи или изкуствени.

Използването на качествени живи или изкуствени камъни е важно при всички случаи - без значение какъв метод ще използвате. Много често с камъните се прави най-големия компромис и това винаги води до огромни проблеми. Моите съвети и тези на Коралензухт се припокриват в случая. Никога не използвайте "стари" живи камъни, съживяван бейсрок или рифова керамика от работещи аквариуми - било от любители, било от работни аквариуми в магазин, колкото и да ви убеждават в тяхното качество и изгодна цена! Ако използвате "пресни" живи камъни започнете метода още от първия ден - в идеалния случай слагайте камъните направо от кутията за внос. Колкото по-свежа е скалата, толкова по-добре. Използването на стари камъни ("живи" или "мъртви") само ще удължи значително фазите и евентуално ще внесе нежелани или дори вредни вещества в аквариума.

В последно време много актуални станаха морските аквариуми с голо дъно - без пясък. В тази връзка немците от Коралензухт препоръчват да се използва субстрат. Според тях най-добре е да се използва малко по-едър аргонит или коралов пясък - размер на частиците между 2 и 5 мм. Ако сега стартирате аквариума почистете пясъка с осмозна вода за около седмица, преди да го внесете, за да отмиете свързаните с частичките фосфати. Това се прави, като през ден сменяте водата в съда, докато почти не измервате фосфати във водата.

Дебелината на пясъчния слой трябва да бъде около 2-4 см. При използване на пясъчен грунт значително се повишава биологичната стабилност на системата.

Поради множество проблеми при използването на жив пясък, не се препоръчва той да се използва при стартиране на аквариум по зеовит метода.

Вместо заключение

В тази първа част, разгледахме основата на методът ZEOvit на Коралензухт. В преследване на целта, трябва да намалим нивата на нитратите (NO3) и фосфатите (PO4), като същевременно се стремим да поддържаме оптимални нивата на основните елементи във водата: калций (Ca), магнезий (Mg), карбонатна твърдоста (KH), калий (K) и соленост.

Тук още веднъж ще наблегна, че нивата на Ca, Mg, KH и K трябва да се поддържат до техните минимални стойности срещащи се в природната рифова вода!

В резултат на използването на продуктите от първата част на системата (1-5) и прилагането на препоръчителните дейности (6-14) получаваме бедна на хранителни вещества водна среда, което не е добре за коралите! Тук се включва втората част на системата, която осигурява хранителни вещества за поява на техните уникални цветове.

Към Методът ZEOvit - кратко ръководство (част 2).

Пожелавам безброй приятни емоции в хобито!

Етикети:

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате


https://morskiakvarium.bg