https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/euplica-scripta/euplica_scripta_mini_strombus_2-1170x600.jpg

"Mини стромбусът“ (Euplica scripta) в рифовия аквариум

  • 14 Oct 2020
  • |   0 Коментара

Охлювите от семейство Columbellidae са често срещани във всички морски местообитания и образуват изключително разнообразна група. Семейството включва много родове, като по-известни са Amphissa, Alia, Euplica, Strombina, Anachis, Columbella, Parametaria, Pyrene и Mitrella. Колумбелидите са малки охлювчета почти повсеместно разпространени в морските екосистеми с плитки води, включително и рифовете. Тези животни се считат или за хищници или за чистачи, но като цяло групата е слабо проучена и биологията на повечето видове просто е неизвестна.

Интересното е, че един вид се продава доста успешно, като тревопасно животно, което наистина яде водорасли. За съжаление обаче има голямо объркване сред търговците и любителите относно неговото име. Най-често този охлюв се продава, като Тихоокеански петнист стромбус (Strombus maculatus) или Nano conch. В действителност това e колумбелид от род Euplica, чието валидно научно име най-вероятно е Euplica scripta. И за да стане обърквацията още по-голяма, сред различни акваристични кръгове в Европа, този охлюв се продава или разменя под няколко други имена, които са негови синоними: Pyrene versicolor, Columbella versicolor или най-често, като Euplica versicolor. Всъщност положението не е толкова зле, защото ако погледнем в Световния регистър на морските видове (World Register of Marine Species – WoRMS) Euplica scripta има цели 19 синонимни имена! Но да оставим учените да се оправят с тази бъркотия. За нас в България е по-лесно да използваме добилото популярност име „мини стромбус“.

"Мини стромбусът" в рифовия аквариум

Euplica scripta или „мини стромбусът“ е доста срещано мекотело в нашите рифови аквариуми. Често тези охлюви пристигат като нелегални пътници с живите камъни или се излюпват от яйца прикрепени в основата на корали, тридакни или коралови фрагове поставени без предварителна обработка в аквариума.  

Този малък охлюв има заострена варовикова черупка с изключително променливи цветове и дизайн в оцветяването. Тялото и сифонът или хоботът, представляващ продължение на дихателния отвор имат червеникав цвят. На дължина достига 15-16 мм, но в аквариумите израства максимум до 10-12 мм. Това прави „мини стромбуса“ (Euplica scripta) много подходящи за пико и нано аквариуми, където ще вземат активно участие в контрола на зелените и диатомовите водорасли.

Размножаване в аквариума

В аквариума „мини стромбуса“ (Euplica scripta) се размножава лесно, без кой знае каква подготовка или създаване на специални условия от страна на аквариста.

Те са разделнополови животни, т.е. има мъжки и женски охлюви. След копулацията на два индивида, следва оплождане. Женския охлюв снася яйчни капсули с множество яйца, обикновено между 10 и 20, върху различни субстрати – най-често близо до водорасли или по повърхността на камъните. Доста често може да забележите яйчната маса сутрин върху изчистеното предно стъкло на аквариума. Ако разполагате с лупа през следващите дни може да наблюдавате развитието на ембрионите до излюпването им. За наша радост в развитието липсва ларвен стадий и от яйцата направо се появяват малки черупчести охлювчета, които пробиват яйчната обвивка и веднага напускат мястото в търсене на храна. В интернет съм попадал на препоръки, че за да се постигне масово размножаване на „мини стромбуси“ трябва да се ограничи броят на малките морски звезди от рода Asterina или други подобни, като Diasterina и Nepanthia. В това има известна логика, тъй като тези звездички се явяват конкуренти за храната особено на новоизлюпените охлювчета и ограничават размножаването на възрастните индивиди. От моя скромен опит не мога да потвърдя или категорично да отрека тези предположения. Имам аквариуми, в които наред с астерините наблюдавам масово размножаване и съответно изобилие на „мини стромбуси“. Например в нашата 300 литрова вана за аклиматизация на нови корали, наред с астерините, трохусите и турбо охлювите, мини стромбусите се размножават активно и достигат прилични размери от 10-на милиметра. По моя груба преценка техния брой вероятно е над 150. Веднъж си поставих за цел привечер по „залез слънце“ да преброя тези, които пъплят по четирите стъкла на ваната. Успях да преброя 84 или 86 „мини стромбуса“. Така, че твърде вероятно общият брой  Euplica scripta по стъклата на тази вана, заедно с тези сред коралите, по дъното и между решетките за фрагове да надхвърля 150-170 броя. Което не е зле на фона на конкуренцията от над 300 турбо охлюви и незнайно колко астерини!

Врагове в аквариума

„Мини стромбусите“ трябва да се отглеждат в аквариуми с риф сейф риби. Понякога някои врасета безопасни за рифа могат да включат в менюто си яйцата или новоизлюпените малки охлювчета.

Същото се отнася за някои раци-отшелници и хищни скариди, които могат да използват „мини стромбусите“ за храна. Така, че имайте едно на ум, ако в аквариума си имате врасета или раци-отшелници и дълго време не виждате увеличаване в броя на „мини стромбусите“.

"Мини стромбусите" в борбата с водораслите

Тези малки охлюви убиват алгите по изключителен начин. Разбира се, поради малкия си размер, те могат да ядат много малки количества, така че не очаквайте чудеса в борбата с водораслите. Трябва да разполагате с цяла армия от няколкостотин охлюва, за да се надявате охлювите да държат под контрол зелените нишковидни или диатомови водорасли. Тъй като „мини стромбусите“ се размножават бързо, те са в състояние да създадат динамична популация от тревопасни животни, способни да се адаптират автономно към наличието на подходяща храна.

За разлика от стромбусите, за които задължително в аквариума трябва да има пясък, „мини стромбусите“ предпочитат твърди субстрати. Те обитават камъните и стъклата, което ги прави подходящи за аквариуми с голо дъно (без пясък). Освен това малкият размер, лесното размножаване и вегетарианската диета ги правят отличен избор за всеки пико, нано и дори за рифов аквариум с нормални размери. Така, че ако сте решили да включите „мини стромбусите“ или по правилно да ги наричаме Euplica scripta към почистващия екип във вашия аквариум, наред с трохуси, тектуси, турбо охлюви и насариуси може да разгледате нашите предложения за продажба на този малък и симпатичен алгояд.

Мини Стромбус (Euplica scripta) - размер М (5 броя)

Мини Стромбус (Euplica scripta) - размер М (10 броя)

Пожелавам безброй приятни емоции около домашния риф!

Етикети:

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате


https://morskiakvarium.bg