https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/estestven-rifov-akvarium/estestven-rifov-akvarium-2-1170x600.jpg

Създаване на естествен рифов аквариум

  • 08 Mar 2023
  • |   0 Коментара

Колко естествен е соленоводния аквариум

През последните години наблюдаваме истински бум в технологиите свързани с нашето любимо хоби. Като започнем от годишните симулации на светлината, течението, температурата, автоматичното измерване и контрол на алкалност, калций и други важни параметри, аквариумни контролери, LED лазери за биологичен контрол и стигнем до възможността за мониторинг на десетки елементи в аквариумната вода с ICP анализите и още куп други неща, за които до преди 10-на години не сме и мечтали да станат толкова достъпни! С тяхна помощ днес дори начинаещите любители създават някои наистина иновативни и безумно красиви рифови аквариуми! Но колкото и да напредват технологиите и да улесняват живота на аквариста, все повече  се обръщаме към природата - към това как се случват нещата в природните рифове на Земята и се опитваме да адаптираме и приложим наученото в нашите аквариуми. Непрекъснатите открития в биологията, биохимията и екологията на кораловия риф показват сложните взаимоотношения и връзки между организмите от различни таксономични групи, за които до вчера дори не подозирахме.

През годините всеки един любител малко или много се опитва да доближи условията в своя аквариум до тези на естествените рифове, т.е. да превърне аквариума в малка естествена екосистема. Но доколко естествени могат да бъдат нашите рифови аквариуми?

Няма стандарт, по който можем да измерим колко „реалистична“ е една аквариумна система. Вероятно и никога няма да има такъв. Самото понятие „естествено“ в този смисъл само по себе си е създадено от човека и наистина е напълно субективно. При преценката колко „автентичен“ е един рифов биотопен аквариум можем да използваме различни критерии: дали ще оценяваме главно биологичната общност – дали всички „правилни“ видове присъстват в него или дали те са в „правилното“ количество или съотношение? Или го оценяваме въз основа на функцията - наподобява ли неговата трофична структура тази на „истинския“ риф? Или всичко се свежда до един бърз "поглед" – има камъни, пясък, корали…има риби и всичко е толкова красиво – Да това е един малък естествен риф в хола!

Научното изследване, философските размисли, дори здравия разум свързан с практичността на нещата и още един куп критерии имат значение. Но реализмът на рифовия аквариум, неговата естественост може да се измери най-добре по това колко той е самоподдържащ се!

В поредица от публикации ще разгледаме как може да постигнете това: „Да изградите устойчива екосистема точно във вашия аквариум със солена вода!

Естествения аквариум е лесен за поддръжка

Защо е лесен? Нека да разясним малко. Убедени сме, че знаете как трябва да изглежда един здрав участък от рифа независимо дали е в природата или зад стъклото на аквариума: например наличието на коралинови водорасли е нещо добро, а цианобактерии и слузести водорасли е нещо лошо! Също така сме уверени, че разбирате как по принцип функционират рифовете на екологично ниво - например по-висока производителност на макроводорасли = по-ниски нива на фосфати и нитрати. Но също така разбираме, че достигането до този магически, самоподдържащ се естествен баланс не винаги е толкова ясно. Ето защо в блога ще се постараем да предлагаме практични методологии, а не само продукти, които да служат за постигането на тази цел – изграждане на устойчива екосистема точно във вашия аквариум със солена вода!

Да, точно такава система, където почистващия екип да контролира бентосните микроводорасли, бактериите ефективно да рециклират хранителните вещества и по този начин да спомагат за поддържането на добро качество на водата, копеподите да изяждат рибните отпадъци и на края самите те да се превръщат в тяхна храна и т.н. 

Помислете само, как една естествено самоподдържаща се аквариумна система спестява две неща: време и пари. Прекарвате по-малко време в извършване на смяна на вода, хранене, премахване на водорасли, сифониране на детрит и т.н. Спестявате пари от скъпи храни, сол, химически филтриращи медии и т.н. С други думи, вместо да разчитате на много натоварени с работа и сложни системи за филтриране, една синергична биологична общност от микроорганизми, растения и животни сама по себе си насърчава развитието на здравословна и стабилна среда!

Къде остават технологиите

Естествено поддържането на аквариум никога няма да бъде толкова просто, като само да храните рибите или да добавяте изпарена вода – освен ако не плащате някой друг да го поддържа вместо вас! Дори най-самоподдържащите се системи изискват рутинна поддръжка, но колкото по-проста и безболезнена е тя, толкова вероятността да я направите е по-голяма!


Не трябва да забравяте, че за постигането на устойчива екосистема е нужен цялостен подход - правилно изработена соленоводна система, качествено и мощно осветление, помпи за течение и т.н.! Но винаги когато е възможно, ние избираме биоконтрола пред технологията! Например макроводораслите в рефугиума са в центъра на този подход! Въпреки, че средностатистическият рефугиум е нискотехнологичен, в него се случва изключително много биология: отделяне на хранителни вещества, производство на жива храна (копеподи, амфиподи, водорасли), събиране на детрит, стабилизиране на pH и т.н. Да, всичко това в една малка стъклена кутия. Някои дори намират рефугиума за забавен и интересен за наблюдение… А вие някога изпитвали ли сте подобни емоции с вашия филтър?

"Естествен" = Лесен

Да, естествените методи са лесни без значение дали използвате жив фитопланктон за да поддържате вашите корали цветни и здрави, използвате макроводорасли за поддържане качеството на водата, таралежи за контролиране на нишковидни водорасли, хетеротрофни бактерии за консумиране на разтворени органични вещества, охлюви за елиминиране на детрита и т.н.! А един морски аквариум, направен лесно, е аквариум, на който ще се насладите много повече!

Като се има предвид всичко това, изграждането на натуралистична самоподдържаща се система изисква известно проучване и планиране. За тази цел, считайте нашия информационен блог за вашия безплатен личен консултант - тук ще намерите статии, посветени на продуктите и методологиите, които използваме в morskiakvarium.bg!

За още полезна информация останете на линия или ни последвайте в социалните мрежи!

Етикети:

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате