Предстояща доставка на продукти по поръчка

Краен срок за подаване на желаните поръчки до 13 Януари (включително)! Доставка до България 22 Януари!

https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/real-reef-rock/real-reef-rock-6-1170x600.jpg

Real Reef Rock – изкуството да създаваш „живи камъни“

  • 02 Sep 2020
  • |   0 Коментара

В търсене на алтернатива на „живите“ камъни

В Изложбения център на Нюрнберг (Германия) се провежда най-големия международен панаир за домашни любимци -INTERZOO'2014. Стоя пред една от масите на De Jong Marinelife разположена зад огромния им рекламен аквариум и скрита от висок цилиндричен аквариум. Разглеждам малката купчина от уникални форми на ръчно направени камъни, чудесно оцветени и пресъздаващи живи камъни естествено обрасли с коралин. Още в момента, в който взех в ръка един от тях разбрах, че точно това търсех – работеща алтернатива на „живите“ камъни, които да използваме в нашата професионална дейност. Леки, с многобройни дупки, порьозни, страхотно оцветени и биоактивни! Веднага ги отметнах в списъка с неща за проучване след изложнието.

Един от входовете на изложението INTERZOO в Нюрнберг, Германия


Големият панорамен аквариум на De Jong Marinelife (Нидерландия) на INTERZOO'2014

Зад този цилиндричен акрилен аквариум е скрита масата с Real Reef Rock

Емоциите от изложението отмиха и последваха няколко месеца досадно ровене в интернет, чатове с други колеги от Европа и най-вече от Щатите, където тези камъни бяха по-разпространени тогава. Отвсякъде получавах само добри отзиви и неусетно започнах да мечтая за първия проект, в който щяхме да ги използваме.  Естествено верен на българската поговорка „Око да види, ръка да пипне“  имах известни притеснения. Дали всичко е толкова добро, колкото го описва производителя? Наистина ли се доближават, като биофилтрация до „живите камъни“, че и да ги превъзхождат? Няма ли да отделят силикати, фосфати или други токсични вещества във водата, предвид  факта, че са използвани бои за тяхното оцветяване? Ще се развие ли достатъчно бързо и лесно азотния цикъл? Как ще преминават циклите след стартирането на аквариума? Да рискувам ли да стартирам нов аквариум с тези камъни без да използвам други бактериални препарати? Какво ще се случи с биофилтриращата способност на камъните след 6 месеца, ами след година-две-три? И още много подобни въпроси.

Първият ни аквариум само с Real Reef Rock

Естествено моментът не закъсня. В началото на 2015 започнахме проект и направихме първия аквариум, в който използвахме единствено Real Reef Rock – базови камъни, няколко шелф плочи и любимите ми впоследствие бранчове. Получи се доста сполучлива композиция предвид голямата височина, малката ширина и двете преливни колони, които трябваше да бъдат вътре в аквариума и декорирани по някакъв начин.

Първият аквариум, който направихме само с Real Reef Rock - базови, шелф и бранчове

Бях приятно изненадан как циклите следваха един след друг, като по учебник и преминаха изключително бързо. След третата и началото на  четвъртата седмица по камъните започна да се заражда живот дошъл с камъните – копеподи, танаиди, малки змиевидни звезди, различни охлюви (най-вече тектуси и трохуси), гъби, тръбни червеи и други низши организми. Не се притеснявах за нежелани и опасни твари, тъй като такива няма как да попаднат по камъните предвид начина им на производство. Но дори и да имаше едва ли щеше да е по-зле от естествените „живи“ камъни събрани от неизвестен залив в океана, стояли в безобразни условия в басейни или под рогозени постелки, вкиснали се в мокри кашони или още по-лошият сценарий - бейсрок „съживен“ в някой изкуствен басейн с морска вода някъде в Югоизточна Азия.

Какво представляват камъните Real Reef Rock?

Real Reef Rock са направени от 100% натурални и екологично чисти материали. Това са различни видове минерални агрегати и пясък, сходни с висококачествените медии използвани в калциевите реактори. Камъните Real Reef са с високо съдържание на калциев карбонат - от 82 до 85%. За разлика от кораловия скелет (живите камъни в по-голямата си част са мъртви коралови скелети), който се състои основно от калциев карбонат, Real Reef Rock съдържат различни важни микроелементи и минерали. Останалите 15 до 18 % са минерали и микроелементи, като магнезий, стронций, желязо и др.

  

Всеки един камък е ръчно изработен с уникална форма и размери. Производствения процес преминава през 13 етапа, като повечето процеси са иновативни и патентовани от производителя. Свързването на съставките изграждащи камъните става с помоща на естествени вещества на калциева основа, без използването на химически или синтетични свързващи вещества – няма епоксидна смола, цимент или лепило.

Красивите нюанси на розови, червени и лилави петна имитиращи естествения цвят на коралиновите инкрустиращи водорасли (коралина) на живите камъни, се постига чрез няколко степенно инжектиране на нетоксични водни разтвори от естествени пигменти. Така се получават камъни, които още от първия ден след старта на аквариума предлагат уникален декор създавайки впечатление за зрял аквариум на 8-10 месеца или година. Естествените коралинови водорасли постепенно припокриват оцветяването на камъка и се получава уникална комбинация, като аквариума изглежда отлично още след избистрянето на водата. Освен това за разлика от естествените живи камъни идващи от рифа, Real Reef Rock са оцветени от всички страни. Това е много удобно при създаването на скейпа. Обикновено живите камъни изглеждат добре покрити с коралин само в позицията, която е била огрявана от слънчевата светлина в рифа. Да, ама тази позиция не винаги е удачна при оформянето на композицията в аквариума. С Real Reef Rock ограничението е само във въображението на аквариста!

След като са оформени, камъните преминават 12 седмично втвърдяване в сладководни басейни на открито. После се прехвърлят в огромни басейни от фибростъкло (от 11000 до 38000 литра) пълни с морска вода в климатизирани оранжерии. Тук в продължение на още 12 до 16 седмици при контролирани условия Real Reef Rock  стават биологично активни, като се заселват с различни микроорганизми и бактерии. След активиране, камъните се опаковат и се транспортират в сухо състояние по веригата до крайния клиент. Интересното е, че съм получавал камъни, които са с различна степен на влажност – от напълно сухи, до почти мокри все едно са извадени преди няколко часа от водата. Първоначално имах опасения и не бях сигурен дали сухите камъни (вероятно стояли повече по складове) имат по-лоша биологична активност от влажните. След години натрупан опит с доста на брой създадени аквариуми мога категорично да заявя, че няма значение дали Real Reef Rock са напълно сухи или в някаква степен влажни - резултатите винаги са отлични.

Видове Real Reef Rock

Продуктовата линия на Real Reef Manufacturing, Inc.  включва три вида камъни - основни, които носят името на цялата марка - Real Reef Rock, плоски камъни - Real Reef Shelf Rock и бранчове - Real Reef Branch. Отскоро в Европа представителя на американската фирма предлага и другите две разновидности: едната е Fancy Branch, а при другата камъните имитират формата на плочести корали - Plates Corals.

Real Reef Rock

Това е основния вид камъни, който най-много се използва при аранжирането на соленоводните аквариуми или казано по по-завъртян начин, при изграждането на хардскейпа в аквата. Базовите камъни се предлагат в различни размери, като всеки камък е с уникална форма и цветове по цялата повърхност - нама два еднакви.


Размерите са следните:

S/M (Small/Medium) - най-малките Real Reef Rock. Камъните са с големина от 12-13 см до 15-18 см и тежат от 1.5 до около 2.5 килограма. Този размер е особено подходящ при създаване на минималистичен скейп в нано аквариуми.

M (Medium) - средени по размер камъни с големина между 15 и 20 см и тегло от 2.5 до 3.5 килограма.

M/L (Medium/Large) - средни до големи камъни с размери между 20 и 25-28 см и тегло от 3.5 до 4.5 килограма.

L (Large) - големи камъни с размери около 30-35 см и тегло от 4.5 до 6 килограма.

XL (XLarge/Show) - камъни подходящи за създаване на композиции в големи аквариуми. Имат тегло над 6 кг. Най-често по 8-10 кг и размер по-голям от 35-40 см.

Real Reef Shelf Rock

Впечатляващи плочести камъни, които имитират най-добрите плочести живи камъни с произход архипелага Тонга. След, като е бил забранен износът на такива камъни от Тонга, започва масов добив на подобни от Индонезия и Фиджи. В повечето случаи обаче, плочестите камъни от там не се доближават нито до формата, нито до красотата на плоските камъни  от Тонга. 

Екипът на Real Reef използват плоски камъни от Тонга, като модел за своите Real Reef Shelf Rock.

Плочест камък Real Reef Shelf Rock 

Real Reef Shelf Rock са изключително удобни при създаване на скейп, в който са включени тераси с равна повърхност подходяща за разполагане на фрагове, миди или други морски обитатели. Имат различни размери и тегло. Най-често са от 25-30 до 30-35 см по една от страните. Дебелината е около 2 до 3 см, а теглото варира от 2 до 4.5-5 кг.

Real Reef Branch Rock  

Това са уникална real reef rock версия на световно известните Branch Tonga rock. Нито един изкуствено създаден до момента камък не се доближава толкова много до естествените разклонени живи каменни късове предлагани до 2008 (преди да се забрани износа) от Кралство Тонга. Именно на базата на модели на такива естествени камъни са моделирани Real Reef Branch Rock.


Най-просто казано Real Reef Branch Rock  са най-близкото нещо до естествените Tonga branch rock, като дори имат едно изключително предимство - техните цветове не избеляват подобно на тези на естествените камъни, с което Tonga branch  са печално известни. Real Reef Branch Rock имат различни размери от 10-15 см до 40-45 см, а теглото варира от 200-300 грама до 2.5-3 килограма.

Real Reef Fancy Branch и Plates Corals

Fancy Branch са колоритни композиции имитиращи сложно разклонени коралови скелети, а Plates Corals имитират разкошни форми на плочести корали израснали, като разлистена зелка на дъното. Тези две нови предложения на Real Reef са много подходящи при създаване на рибен тип аквариум. Fancy Branch ще предложат много укрития и подходящи екологични ниши за различни риби, а Plates Corals ще разчупят подводния пейзаж с коралови форми, които не могат да се постигнат с живи корали във FOWLR (Fish Only With Live Rock) аквариуми.

 

Real Reef Fancy Branch - предлагат множество възможности за проява на творчество от всеки акварист

Real Reef Plates Corals - разнообразие от размери за любителите на FOWLR аквариуми

През тези пет години, в които използваме камъните Real Reef Rock създадохме доста рифови аквариуми с тях. При всеки следващ проект нито за миг не съм се поколебал дали да използваме тях или да изпробваме нещо ново. Винаги красиви, винаги колоритни, биоактивни, с отлична порьозност, с многообразие от форми и размери за създаване на впечатляващи подводни пейзажи за доволни и щастливи клиенти! Какво повече мога да желая?

Първият ни аквариум с Real Reef Rock - малко над година след старта

Може да посетите официалния сайт на Real Reef Rock - който за съжаление не се поддържа много. Там може да откриете още полезна информация за това, как се е родила идеята, как се произвежда, защо да изберете тези камъни и други любопитни факти. В нашият магазин Морски аквариум.БГ ще откриете подходящи по размер и форма камъни за вашия домашен океан. Ако имате въпроси, моля да ги задавате, като коментар под тази публикация. Така ще бъдем максимално полени и за други любители на соленоводното хоби в България.

Пожелавам безброй приятни емоции около домашния риф!

Етикети:

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате


https://morskiakvarium.bg