https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/predimstva-na-zhivata-hrana/live-food-phyto-and-zooplankton-1170x600.jpg

Предимства на живата храна при хранене на коралите

  • 12 Feb 2023
  • |   0 Коментара

Предполагам сте чували, че „Храната прави борбата“! Признавам си! Мислех, че е народна мъдрост, а се оказаха думи на Лютви Ахмедов – български шампион по борба от средата на миналия век за който не знаех нищо! Е, вече знам, но да се върна на темата!

Храната е в основата на всичко и в рифовия аквариум! За да се постигне най-добър растеж и цвят при коралите, правилното хранене е от решаващо значение. През годините опитахме огромно разнообразие от готови храни: лиофилизирани, на прах, на гранули, желета, консервирани в специални течности, замразени и т.н.  Всички специално предназначени за SPS, LPS, меки корали, зоантуси, горгонии, миди и всякакви филтърно хранещи се безгръбначни. Пробвахме също аминокиселини и още куп други хранителни добавки станали хит в хобито  в определени моменти. Но всички имаха един общ недостатък – проблемите от тяхната употреба изпреварваха очаквания ефект!

След като започнахме да осъзнаваме недостатъците на „мъртвата“ храна решихме да изпробваме нашите фито- и зоопланктони, които отглеждахме в опити за размножаване на риби. Открихме… Не, по-точно потвърдихме за нас, това което много преди това професионалисти от Австралия и Америка бяха установили: използването на живи храни е ключът към създаване на една балансирана рифова екосистема в малки пространства, какъвто е и домашния аквариум. С изобилието от фитопланктон и зоопланктон, който ни беше излишен в определени моменти „преоткрихме“ техните ползи за рифовия аквариум.  Те не само, че не замърсяваха нашите системи, но същевременно с това имаха най-добрата хранителна стойност на храна, която можхме да предложим на обитателите в тях. Така, стъпка по стъпка, година след година усъвършенствахме видовия състав на фито и зоопланктона, който използвахме.

Кое е по-различно при използване на жива храна?

При използване на консервирани (мъртви) или прахообразни храни увеличавате нивата на хранителни вещества и отпадъци във вашия аквариум! Това е сериозен проблем особено при по-малките аквариуми. Разтворената във водата органична субстанция и остатъците от неизядената храна води до пиково покачване на фосфатите за един много кратък период от време. Този пик е трудно да се хване с тест (виж: Предпазване от водорасли чрез контрол на фосфатите). Но какво се случва след това? Прекия резултат е видим - бум на неприятни нишковидни зелени водорасли! По-лошият невидим резултат предизвикващ проблеми е влошаването в химичния състав на водата, дължащ се на остатъци от различните консервиращи, допълнителни вещества или самите продукти добавяни в храните при тяхното производство. Всичко това води до лошо здраве, растеж и оцветяване на коралите.  За да се избегнат подобни проблеми на базата на нашия опит (а и не само на него) ние препоръчваме, когато има възможност да се използват живи храни!

Какви са предимствата на живите храни?

Тук мога да изпиша доста, но ще се огранича само до трите най-важни предимства.

На първо място това е техният напълно естествен произход! Всички обитатели в рифовия аквариум ги разпознават, като нещо напълно нормално възбуждащо техния апетит – това от което ще се възползват и в естествения риф, ако живееха на свобода! Поради тази причина в живата храна не е необходимо да се поставят допълнително вещества, които да предизвикват хранителен „интерес“ и да стимулират изкуствено „апетита“ на животните в аквариума за да се хранят с тях!

Второто голямо предимство споменато по-горе е, че тя остава жива дори ако не е изядена веднага! Обикновено храненето на коралите е съпътствано с някои особености, които обикновения любител в забързаното ежедневие не взема под особено внимание. Най-важното от тях е, че всеки корал в аквариума има „собствено време за хранене“ – някои правят това през светлата част на деня (при включено осветление), а други през тъмната част, когато пипалата на полипите служещи за улавяне на храна са най-разширени. Това е свързано пряко с денонощния ритъм и динамиката на планктона в самия риф. Храненето с жива храна дава възможност всеки един корал да избира от предоставената денонощна шведска маса това, от което има нужда в момента, в който го пожелае! Хубавото в случая е, че докато ястията от шведската маса се изяждат, част от тях все пак успяват да се възпроизведат и да сервират вместо вас допълнителни порции фито- и зоопланктон!

Третото съществено предимство е, че изчезват проблемите с неизядената храна! Храненето с живи храни не увеличава отпадъците, осигурява естествено балансирана диета заедно с естествени витамини, мастни и аминокиселини! Редовното хранене, например с нашите Live Phyto Feed 4 Mix, LiveRotifers, Live Copepods 3 Mix или други живи храни предлагани на пазара, а защо не и отгледани в къщи ще накарат вашия риф да оживее! Коралите ще растат по-бързо и ще се оцветяват по-добре от всякога! Рибите ще бъдат по-здрави и активни! Ще намалее натрупването на детрит и проблемите свързани с него!

И четвърто… Ох… Трябваше да се огранича до три, но няма как да подмина и това: С добавянето на жива храна „побутваме“ завъртането на естествени процеси в аквариума, които играят решаваща роля в съществуването на природните рифове на Земята. Един от тях е кръговрата на веществата в основата на всяка хранителна верига. Звучи сложно, но ще се опитам да го опростя възможно най-много!

В основата на хранителната верига в екосистемата на рифа стоят първичните продуценти (производителите) - организми, които синтезират органични молекули от неорганични вещества. Това са водораслите, растенията и различни видове бактерии. Всички останали живи същества се наричат консуматори – те са зависими от продуцентите.  Първичните продуценти разчитат на неорганични източници на енергия, понякога химически, но в случая с фитопланктона - основно на светлината, която преобразуват чрез фотосинтезата. Използвайки тази енергия, те приемат вещества, като амоний и фосфат и ги превръщат в биомаса. Биомаса, която може да се консумира от животните от най-ниското ниво в хранителната верига. Това са различни ресничести, дребните ракообразни, филтърно хранещи се организми и др. Те впоследствие се превръщат в храна за другите по-едри от тях консуматори и така енергията се предава по веригата до следващия по-едър и по-силен хищник. От своя страна консуматорите генерират метаболитни отпадъци, като въглероден диоксид и амоний, които лесно се поемат и рециклират от нарастващия брой на продуцентите (в нашият случай фитопланктона).


Схема на въглеродния поток на планктонни хранителни мрежи в морските води. В скобите е посочен по един пример за организъм във всяка категория [1]

От схемата може да видите нещо интересно – редом до първичните продуценти стоят  хетеротрофните бактерии. Някои от тях често се продават в бактериалните продукти лансирани за решаване на не един проблем в соленоводните аквариуми. Да, хетеротрофните бактерии са чудесни, но къде остава фито и зоопланктона, защо са забравени от световно известите производителите? Те няма ли да вършат подобна, че дори и по-добра работа? Ще вършат и не са забравени, просто производителите нямат възможност да ги пакетират така, че те да останат живи за повече от седмица-две! Не си мислете, че не искат да печелят от тях. Всички реномирани марки предлагат продукти, кой от кой по богат на фито и зоопланктон, като концентрирани пасти, гелове, лиофилизиран прах или просто замразени, в добавка с витамини, минерали, мастни и аминокиселини…НО не и живи! А те трябва да са точно такива!

На края ще завърша с едно научно доказателство, че ползите от допълнителното хранене на коралите с жива храна не е някакъв мит или търговски трик. Преди няколко години екип от учени в своето изследване установяват, че коралите, живеещи в по-продуктивни води, се възползват от повишената наличност на храна. Използвайки специални иновативни методи приложени в естествени рифове на Земята те откриват, че коралите, живеещи във води с по-високи концентрации на хлорофил, получават повече от енергията си при хранене с планктон и други микроорганизми. Това показва, че коралите са по-малко зависими от своите зооксантели, за които през последните 30-40 години се смяташе, че са основния енергиен двигател на симбиозата.

Фитопланктонът е в основата на повечето морски хранителни мрежи и плячка за зоопланктона, любимата храна на коралите. Използването му в рифовия аквариум, като жива храна има много ползи за всички негови обитатели. Защо не се възползвате и не предложите тази естествена храна на вашите корали? Вижте как да използвате нашата смес от фитпланктон Live Phyto Feed 4 Mix в: Как правилно да храня коралите с Live Phyto Feed 4 Mix

Пожелавам безброй приятни емоции в хобито!

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате