https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/sponges-in-the-reef-aquarium/blue-sponge-1-1170x600.jpg

Морските гъби в рифовия аквариум

  • 19 Feb 2023
  • |   0 Коментара

Морските гъби са атрактивни организми добавящи уникални цветове и странна форма в домашния рифов аквариум. Без познаване на тяхната биология обаче, много акваристи срещат трудности с тяхното отглеждане. Този факт, с течение на времето е наложил погрешно схващане, че гъбите са трудни за отглеждане и не са подходящи за домашния аквариум!

В следващите редове ще се опитам да запаля вашия интерес към тях и се надявам в бъдеще да има повече от тези атрактивни видове в българските рифови аквариуми!

Въпреки, че изглеждат като растения водните гъби са животни!

Морските гъби, които ни интересуват се класифицират към тип Porifera от царството на Животните (Animalia). Обикновено наричани водни гъби, това са изключително примитивни организми намирани в едни от най-старите животински вкаменелости. 

Гъбите подобно на коралите, са неподвижни водни безгръбначни, но с напълно различна анатомия, методи на хранене и репродуктивни процеси. Те нямат истински органи, нервни или мускулни клетки, но имат органични или неорганични скелети. Първите направени от колагенови влакна и нишки, а неорганичните от отделни или слети спикули от калциев карбонат или силициев диоксид.

Подобно на коралите, Porifera могат да бъдат автотрофни, като впрягат цианобактерии в симбиотична връзка, или хетеротрофни – като се хранят с частички и органични вещества от водата. Техните клетки остават до голяма степен неспециализирани, като образуват само външен и вътрешен слой. При определени условия клетките могат да сменят ролите си, което е уникално в животинския свят. Биолозите наричат тази супер сила, тотипотентност и подобно на стволовите клетки, с нея гъбата може да се възстанови ако бъде нарязана на парчета. Освен това клетките в телата им могат да пътуват из цялото тяло. Някои гъби използват тази способност за възстановяване на рани, а други използват своите блуждаещи клетки, за да пълзят бавно по океанското дъно.

Водните гъби нямат уста! Те се хранят през малки пори по външните стени (остиуми), по които има малки флагели. Чрез тяхното движение водата тече само в една посока и излиза през по-големи отвори наречени оскулуми.  Всичко, което уловят от водата, се усвоява директно от клетките.

Дори съществува цяло семейство месоядни водни гъби (Cladorhizidae), които улавят дребни животинки, като скариди, малки рибни ларви и др. Веднъж хванати в капана, клетките на гъбата се увиват около плячката и я изяждат цялата. Естествено, тези водни гъби ще трябва да ги избягваме за нашите аквариуми!

Схема показваща храненето на водните гъби (изображение mesa.edu.au)

Освен хищни има и отровни водни гъби, които са по-опасни! Често по форуми и групи се пита тази гъба опасна ли е или не? И има защо! Някои водни гъби за да избегнат хищници или за да се конкурират за пространство копаят дупки в коралите! Да, точно така пробиват коралите, като разтварят неорганичната материя! Учените го наричат биоерозия и го определят, като един от важните процеси за рециклирането на калциевия карбонат в естествения риф. Освободения от биоерозията калциев карбонат, след това се използва от други организми - например други корали, миди и т.н. Тези гъби дори използват химични вещества, с които привличат на помощ  различни скариди и червеи. Да-а-а, явно ще трябва да избягваме и тях!

Хубавото обаче е, че в природата съществуват над 8500 вида водни гъби с поразителни форми и цветове. Доста от тях са подходящи за рифовия аквариум, така че избор има!

Гъбите са важни обитатели в екосистемите на кораловите рифове.

Вероятно сте чували за „Парадокса на Дарвин“: Как кораловите рифове, едни от най-разнообразните и продуктивни екосистеми на Земята, оцеляват в бедни на хранителни вещества тропически води, като оазис в морска пустиня? Този въпрос поставен от известния естествоизпитател Чарлз Дарвин близо две столетия тормози научната общност.  Двама изследователи Джаспър де Гоей от Университета на Амстердам и Дик ван Ойвлен от Кралския Нидерландски институт за морски изследвания (NIOZ) заедно със свои колеги успяват да разбулят тази мистерия.

Проучването, ръководено от двамата учени, показва, че гъбите са липсващата връзка между коралите, водораслите и другите обитатели на кораловия риф. Гъбите рециклират отпадъчните продукти от корали и водорасли и ги превръщат в източник на храна, достъпен за други обитатели в рифа. Този път на рециклиране, наречен от изследователския екип "верига на гъбата“, обяснява как енергията и хранителните вещества се запазват в екосистемата на кораловия риф, вместо да изтичат в околните води на морската пустиня.

“Верига на гъбата”

Гъбите са известни, като впечатляващи филтратори, хранещи се с малки частици като бактерии, планктонни водорасли и дори вируси. По-голямата част от ежедневната им диета обаче се състои от невидими разтворени органични вещества – най-вече захари. Всъщност, тези разтворени вещества произвеждащи се от коралите и водораслите образуват най-големия източник на енергия и хранителни вещества в кораловите рифове! Този източник на храна не е достъпен за повечето организми в рифа и следователно може да изтече в околните тропически морета. Естествено обаче Природата няма да позволи подобно разхищение!

Изследователският екип на нидерландските учени показа, че гъбите предотвратяват изтичането на разтворена енергия и хранителни вещества, като правят тези ресурси достъпни за други обитатели в рифа. С изотопни маркери те са белязали разтворената храна, проследили са я в цялата екосистема и са открили, че гъбите поглъщат белязаната храна и бързо я превръщат в детрит - или с други думи в „гъбени изпражнения“. След това този детрит вали върху рифа, където представлява важен източник на храна за други обитатели в него, като малки ракообразни (копеподи), охлюви, червеи и т.н. Тези малки животни на свой ред се изяждат от по-големи животни, при което първоначално разтворената храна се завърта обратно в хранителната мрежа на рифа.


Верига (или цикъл) на гъбата: (1) Коралите и водораслите освобождават ексудати, като разтворена органична материя (DOM - dissolved organic matter)

(2) Гъбите поемат DOM, (3) Гъбите освобождават детритни частици органична материя (POM - particulare organic matter),

(4) Гъбен детрит (POM) се поема от свързани с гъби и свободно живеещи детритояди (животни хранещи се с детрит). 

Доста позната схема, нали? Точно както обработката на разтворената органична материя от бактериите и нейното последващо рециклиране през микробната верига! Учените обаче са установили, че голяма част от разтворения органичен въглерод е устойчив и не се разлага от хетеротрофните бактерии. Основната роля в рециклирането се изпълнява именно от гъбите!

В нашето хоби бактериалните продукти са широко разпространени. Една от причините е, че могат лесно да се бутилират/продават и използват. Не, не съм противник на тези продукти, но какво ще кажете, да добавим още един естествен метод не само за филтрация, но и като хранителен източник в аквариума?  

Значението на гъбите в аквариума

Проучването, на споменатите учени, както и на други изследващи тези същества, подчертава ролята на гъбите в кораловите рифове. Щом гъбите са важна бримка в екосистемата на кораловия риф, защо тогава да ги игнорираме от възможността да изпълняват роля в рифовия аквариум? Разнообразната популация от гъби може да повлияе на качеството на водата в аквариума, тъй като те филтрират водата, събират бактерии и обработват въглерод, азот и фосфор. Все „продукти“, които понякога са в изобилие в аквариума. Много методи за поддържане на соленоводния аквариум подчертават ролята на активния въглен - важен адсорбент на органичните метаболити отделяни от коралите. В естествения риф няма активен въглен, но има естествените биофилтри на гъбите!

Не си мислете, че гъбите в рифовия аквариум са останали настрана от производителите на храни и добавки за соленоводните аквариуми. Reef Nutrition препоръчват своя Phyto-Feast съставен от 5 вида фитопланктон, като подходяща храна за гъби и други филтърно хранещи се морски организми, но Korallen-Zucht (Коралензухт) стигат малко по-далеч със своя Sponge PowerConcentrate – специална храна за гъби, тридакни и морски пера, която най-вероятно включва различни полизахариди!


Phyto-Feast и Sponge Power Concentrate

В един добре установен рифов аквариум има голяма популация от различни видове водни гъби. В повечето случаи те са почти незабележими, достигащи максимум до 1-2 см. Понякога са сред камъните, в основата на коралите, по стените на тръбите, преливните колони и дори в съмпа. Често са в белезникав бял до бежов цвят, но понякога се срещат такива с наситен жълт, оранжев, червен или син цвят. Няма акварист, който да не се е чудил каква е тази белезникава маса от следващата снимка, която се е появила в аквариума от нищото?

Това са малки безобидни водни гъби Sycon sp., които са масово разпространение в нашите рифови аквариуми.

Sycon са голяма група от видове известни сред акваристите, като ананасови гъби - Pineapple Sponges.

Сините гъби са атрактивни!

Въпреки, че в домашния аквариум растат много невзрачни и безформени видове има една група, които поставени в него ще приковат погледа на всеки наблюдател. Това са сините гъби! Всеки вид синя гъба има причудлива форма и се явява едно необичайно допълнение в морския аквариум. Те също са уникални с това, че могат да регенерират и да израстват от много малки парченца.


Haliclona sp. - много добре се виждат повърхностните отвори наречени оскули, чрез които филтрираната вода се изнася от гъбата

Сините гъби също се хранят с бактерии и детрит, които поглъщат с водата постъпваща в тялото им през малките оскули. В тази връзка те са много полезни и като филтри, които подпомагат намаляването на амоняка и азота във водата. Все още има противоречие относно това дали всички сини гъби фотосинтезират или не. Въпреки това адекватното осветление е важно, както и допълнителното хранене с различни форми на фито и зоопланктон – особено ако го предлагате жив!


Въпреки, че външно много прилича на голяма водна гъба и често се продава за такава - Polycarpa aurata е асцидия!

Изисквания към аквариума

Едно от най-важните условия при отглеждане на сините гъби е правилната филтрация в аквариума. Ако използвате вата, филтърни чорапи или рол-фитър, ще намалите значително частичките във водата, които са потенциална тяхна храна.

Сините гъби също ще гладуват и могат да умрат от глад ако нямате адекватно движение на вода. За да сте сигурни, че вашата синя гъба получава достатъчно храна давайте фито и зоопланктон – особено жив. За ползите на живата храна може да прочетете тук: Предимства на живата храна при хранене на коралите. 

Друго важно условие е подходящото осветление. Както казах, противоречиви са данните за тяхната фотосинтезираща способност. Факт е, че предпочитат ниско и средно ниво на осветеност, което значително намалява възможността за развитие на водорасли по тяхната повърхност. Това ги прави идеални кандидати за декориране на сенчести и слабо осветени участъци в аквариума с добър воден поток.


Синя кератозна гъба или известна още, като "Blue Photo Sponge" е фотосинтезираща. Тук расте по преливната колона в една от нашите вани за корали.
Доскоро този вид се определяше, като Collospongia auris, но според най-новите изследвания в действителност това е Lendenfeldia chondrodes.

Освен, че са чувствителни към силна светлина, те не понасят и резки колебания в параметрите на водата. Най-чувствителни са към солеността на водата, затова тя трябва да се поддържа на оптимално ниво близко до естествената морска вода (33-35‰). Високите температури през горещите летни месеци не са проблем, както и високите нива на нитрати.

Може би най-трудната и отговорна част при отглеждането на сините гъби е въвеждането им в аквариума. Те не трябва да бъдат излагани на въздух! Това важи по принцип за всички водни гъби! Когато се извадят от водата, малки въздушни мехурчета попадат във вътрешността на тялото, където образуват въздушни джобове пречещи на постъпването на вода и хранителни вещества в клетките около тях. Засегнатите места умират и това може да доведе до загиване на цялата гъба или на големи нейни участъци.

Веднъж обаче, поставена в аквариума на подходящо място, синята гъба може да расте доста бързо. В нашата вана от снимката по-горе, отглеждаме кератозната гъба от 2012 година насам, като редовно я "подрязваме" защото расте с около 2-2,5 см на месец! В тази връзка оставяйте достатъчно място между нея и съседите около нея. Задното, страничните стъкла и отделни камъни предназначени само за нея са най-добрите места.


Подобни парчета от Lendenfeldia chondrodes, постояннно предлагаме за продажба в категория Гъби (Sponges)

Съвместимост

В общи линии сините гъби не се препоръчват за начинаещи. Те са по-чувствителни от други морски безгръбначни и грешките присъщи на начинаещите акваристи може да се окажат фатални за тях. В тази връзка трябва да се вземе под внимание и факта, че когато гъбата умре тя ще влоши качеството на водата - неминуемо ще изпусне някои токсини. Тези токсини акумулирани в тялото на гъбата имат потенциала да предизвикат проблеми и да убият някои обитатели в аквариума.

Много риби и безгръбначни активно се хранят с морски гъби – те са любима храна на някои големи ангели. Така, че ако имате намерение да си вземете такава гъба, проучете добре хранителните навици на рибите и безгръбначните, които имате в аквариума.

Безпроблемно е близкото съседство с перести червеи, морски пера, други видове гъби, макроалги и тридакни миди. Трябва да се избягва допирът на сините гъби до горгонии и твърди корали, тъй като могат постепенно да бъдат превзети от тях.

За рибите и останалите безгръбначни те са доста добър съквартирант.

Морските сини гъби могат да бъдат едно красиво допълнение в соленоводния рифов аквариум. Без познаването на тяхната биология и полагане на адекватни грижи, техните собственици могат да установят, че тези същества не оцеляват за дълго. Правилното им поставяне в аквариума на места с по-слабо осветление и добро течение, както и допълнителното хранене са най-важните условия за тяхното оцеляване. Ако тези условия са изпълнени, повечето сини морски гъби са в състояние да се адаптират добре в домашния риф, да растат и да се развиват. 

Следват любимите на Мистър СтарФиш „типс енд трикс“:

 Периодичното леко разбъркване на пясъка (например веднъж на 2-3 дена), може да освободи доста хранителни частици във водата. Това е много лесен трик за подхранване на сините гъби, когато нямате под ръка фито или зоопланктон. Разбира се най-добрата храна за тях ще бъдат живите комбинирани микроводорасли Live Phyto Feed 4 Mix, които може да откриете в нашия магазин!

 След капкова аклиматизация на синята гъба в продължение на 30-60 минути, излейте 2/3 от водата и поставете найлоновия плик в аквариума, като внимателно го потопите под вода. Преди това е желателно да изключите всички помпи за течение. Внимателно извадете гъбата под вода, като при това се постарайте останалата в плика вода да не се излее в аквариума.

 Ако поради някаква причина вашата синя гъба е станала на пихтия и умира, извадете я от аквариума и сложете нов активен въглен (50 грама на 100 литра вода), който ще трябва да смените отново след 24 часа. Така вероятността токсини от умиращата гъба да причинят проблеми на други обитатели в аквариума ще е минимална!

Пожелавам безброй приятни емоции в хобито! 

Етикети:

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате