https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/opisanie-korali/opisanie-korali-1-1170x600.jpg

Какво означават описанията на коралите

  • 13 Jan 2021
  • |   0 Коментара

Изборът на корали, често е още по-голямо преживяване от самата подготовка и старт на соленоводния аквариум. От една страна е желанието на аквариста да направи правилен избор, а от друга объркването от разнообразните изисквания на всеки корал. В следващите редове ще разясня какво се крие в описанието към коралите, които продаваме в нашия магазин Морски аквариум.БГ

Тъй като тази тема е за начинаещите любители ще използвам примери с корали, които нaй-често препоръчвам за тях.

Да кликнем върху един корал, който е широко разпространен в хобито и да разгледаме продуктовото описание: Montipora capricornis Red plate - фраг №2020


Отиваме в продуктовата страница на корала и виждаме описанието, което съдържа следните основни редове:

1. Име на продукта (в случая корала, който сме избрали):

Всички корали, които получаваме, отглеждаме и впоследствие продаваме имат свое научно име, което ние като биолози следваме неотлъчно. То е съставено от две латински думи. Първата показва родовото име, към който принадлежи вида (пише се с главна буква), а втората е видовото име (пише се с малка буква). В нашия пример с Montipora capricornis, Montipora е родовото име, а capricornis е видовото име. Понякога се съмняваме в точното видово име, дадено от азиатските търговци или европейските дистрибутори, а много често дори те не са сигурни в него. Тогава коралът се продава само с родовото име, след което се поставя съкращението sp. (от латинското “species”, което означава "вид"). В горния пример, ако не знаехме точното видово име щяхме да продаваме монтипората, като Montipora sp., т.е. като "вид монтипора".

Понякога след латинското име, добавяме име, което е добило популярност сред акваристите. Най-често то е свързано с цветна вариация на вида. В нашия пример, коралът има червено оцветяване на плочата, затова сме добавили Red Plate – или Червена плоча.

След латинското и допълнителното популярно име, към името на продукта (корала) може да видите добавен номер: в нашия пример "Montipora capricornis Red plate - фраг №2020".  Повечето коралови фрагове в нашата малка ферма се завеждат в картотека с номер. Това е за наши лични нужди – поддържаме информация за произхода/доставчика, майчината колония, дати на придобиване, на фрагване, на загуба, продажба и друга полезна за нас информация.

Последното, което може да видите в името на някои продукти (корали) това е размер – най-често XS, S, M, L, XL или майчина колония. Обикновено избягвам да определяме нашите корали чрез тази система, тъй като за начинаещите тя не говори абсолютно нищо, освен, че всяко следващо е по-голямо от предходното. Използваме тази система най-вече за риби и безгръбначни, защото там върши по-адекватно определяне на размера предвид факта, че за всеки вид е посочен максималния размер, който той може да достигне. При коралите най-малкия размер XS е около 1-2 см във височина и/или диаметър, размер S е около 3-4 см, размер М е около 5-9 см, L – над 9-10 см, XL – над 15-16 см, а майчината колония е твърде относително понятие и е строго специфична за всеки вид. Тя може да бъде 10, 15, 20 или повече сантиметра в диаметър или на височина и зависи много от съответния вид корал.

2. Купуваш това, което виждаш на снимката!

При разглеждане на нашите корали, още преди да кликнете върху продукта, върху някои снимки може да видите абревиатурата WYSIWYG (взаимствано от англ. What You See IWhat You Get). Това са снимки на същите корали, които ще получите при поръчката: „Купуваш това, което виждаш на снимката!“.Тъй като коралите растат до момента на продажбата, понякога може да получите по-голям фраг от този, който се вижда на снимката. Досега никой не се е възмутил от това, но все пак трябва да го спомена.

3. Произход

Тук има една съществена разлика между нашия магазин и повечето чуждестранни онлайн магазини (за БГ няма смисъл да говоря). Всички дават в ПРОИЗХОД или регионите на Земята, където е разпространен корала или че той е от аквакултура. Ок, в нашия пример Montipora capricornis е разпространена в рифовете на островите от Индо-Тихоокеанския регион - Соломонови острови, Фиджи, Тонга, Големия бариерен риф и на още доста места. Това инфо е добро за морски биолози, специалисти и всякакви други научни глави, които знаят какви са условията в съответните рифове на Земята. Но каква полезна информация ще даде тя и как ще помогне в избора на съответния корал от начинаещия? Вероятно с нищо! Да не казвам, че никой дори не се интересува от това.

В нашия магазин, ние сме избрали друг подход. Ако в ПРОИЗХОД пише От нашата ферма - Морски аквариум.Бг това накратко означава, че коралът е отгледан от нас в аквариумни условия, т.е. коралът е от аквакултура! Почти всички корали, които предлагаме са такива. През последните години сме инвестирали много във време, труд и други съпътстващи разходи, за да предложим на нашите клиенти устойчив продукт/корал на достатъчно добра цена. За пример ще кажа, че доста LPS или бавнорастящи SPS корали, като някои австралийски акропори отглеждаме повече от две години преди да достигнат размер подходящ за разрязване (фрагване) и за да можем получените фрагове да предложим на пазара.

Ползите за начинаещия и за всеки един любител са много: Получава корал отгледан в аквариумни условия, който е адаптиран към изкуствена светлина и морска вода, получавал е всичко необходимо за своя растеж от добавки, храни и грижи, които той самия може да му предложи. Получава корал, който е без паразити, като тук не става въпрос само за такива, които могат да засегнат съответния вид или други корали в аквариума, а за паразити причиняващи фатални заболявания по рибите, като криптокарион и др. И не на последно място при възникване на евентуален проблем с този корал ще има възможност да получи адекватен съвет от първо лице. Защото ние вече сме се сблъсквали с някои от тях през времето на адаптиране на корала към аквариумните условия, след това при отглеждането на майчината колония, отглеждането на фраговете или при отстраняване на проблеми в аквариуми на наши клиенти. Знаем от личен опит как ще му се отразят високи или ниски нива на биогени, липса на основни микроелементи, промяна в температурата или солеността, типа на осветление, неговата интензивност и още много други неща. Всичко това е един огромен плюс при избора на корал с произход  „От нашата ферма – Морски аквариум.БГ“.

За останалите корали, които са преминали карантинен период и адаптиране към нашите условия за най-малко от 3 до 6 месеца в ПРОИЗХОД отбелязваме от къде е направен вносът: например "Внос от Индонезия", "Внос от Австралия" и т.н. 

4. Име

Следва кратка информация за латинското име на корала и най-често срещаните популярни имена на съответния вид сред акваристите в България или в англоезичната част на света (най-вече САЩ). Вече обясних за латинските имена. За съжаление морското хоби започна да навлиза в нашата страна преди едва 15-20 години заедно с ерата на интернет. В България се използват масово популярни имена, които са разпространени сред акваристичните кръгове най-вече в Америка. Това е доста объркващо, тъй като там един корал понякога има по няколко имена, които често се дублират при различни видове. За подобни корали аз предпочитам да използвам самите им латински имена транслитерирани на български.

Ще дам пример с най-разпространения в България мек корал – саркофитонът (Sarcophyton sp.). На запад той има един куп популярни имена, които дори няма да си направя труд да преведа: Toadstool Mushroom Leather Coral, Mushroom, Leather или Trough Coral. И това е само в един доста голям онлайн магазин зад океана! В литературата свързана с нашето хоби, била научна или научнопопулярна нещата са доста по-изчистени, но за съжаление вече никой не иска да чете подобни книги. Още повече, че на български дори няма такива.

Затова в нашия магазин, много често след латинското име на вида може да видите същото име написано на български. Предпочитам този  начин, защото при въпроси по телефона много по-бързо ще разберем за кой корал питате или искате съвет.

До тук мисля, че нещата са ясни и всеки бързо би се ориентирал. Следва информацията, която е много важна и има пряко отношение към бъдещата покупка. Това са: Параметри на водата, Добавки, Течение, Светлина, Темперамент, Риф-съвместим, Ниво на трудност и Допълнително хранене. От разбирането на тази информация до голяма степен зависи дали ще си хвърлите парите на вятъра или не.

5. Параметри на водата

Въпреки, че изглеждат почти едни и същи за по-голяма част от видовете, които предлагаме (а то няма как да е друго яче предвид, че ги отглеждаме в общи системи и аквариуми) все пак има малки различия в цифрите.

Искам да подчертая: Това са параметри, в диапазона на които ние отглеждаме съответния корал! Те не са копи-пейст от чужди сайтове, просто ей така да има някаква информация!

Ще разгледам примера от снимката за Montipora capricornis: 25-27оC, dKH 7-9, pH 8.1-8.4, SG 1,024-1,026, нитрати 3-5 mg/l, фосфати 0.05-0.1 mg/l, калций 400-440 mg/l. Най-добрата препоръка, която мога да направя е да се прицелите в средната стойност на диапазона. Например температура около 26оC (внимавайте с нея особено лятото!) , карбонатна твърдост 8 (или dKH 8), pH 8.2-8.3 и относителна плътност на водата - 1,025. Докато при температурата, КН и рН не може да направите някаква съществена грешка, внимавайте с SG. Правете разлика между Относителна плътност на водата, която се дава с SG и обикновената плътност! Ако измервате една от двете с ареометър, отчитайте температурата и приравнявайте спрямо нея за да получите действителната стойност на солеността в момента. За целта има таблици и калкулатори. Стойностите, които сме описали в магазина трябва да бъдат отчетени при 25 градуса! Това ще го разясня в друга тема (към която ще вметна една връзка тук, когато е активен линка!), защото забелязвам хора с една-две, че и повече години „опит“ в хобито, не знаят как да си измерят правилно солеността на водата!

Вода с относителна плътност (Spec. Gravity или SG) 1.0255 при 25 градуса има соленост 34‰!

Вода с плътност (Density) 1.0225 при 25 градуса има същата соленост 34‰!

Извършвайте редовни тестове на водата за съдържание на нитрати и фосфати. Нулевите стойности не са за успокоение. Вероятността да имате проблеми от занулени нитрати и фосфати е също толкова голяма, колкото и от сравнително високи. Разбира се при нулеви стойности е много по-лесно да повишите фосфатите и нитратите във вашия аквариум.

За съдържанието на калций цифрите са ясни. Целете се в стойност около 420-425 mg/l.

Един важен съвет: Каквито и стойности да сте отчели в никакъв случай не правете прибързани промени на вашите параметри за да пуснете новия или новите корали в аквариума! Особено ако вече имате такива! Правилния начин е първо да направите тестове, след това постепенно да коригирате необходимите параметри до желаните стойности. Това може да отнеме понякога от ден-два до седмица, но за това в друга тема! След като смятате, че всичко в аквариума е ОК, може да поръчате съответния корал или корали.

6. Добавки

Най-често препоръките са свързани с добавянето на калций, магнезий, стронций, калий, микроелементи и йод. За калция и магнезия има доста добри тестови комплекти, които са евтини и с тях може лесно да следите двата параметъра. Например: Salifert Calcium Profi Test и Salifert Magnesium Profi Test. За другите също има, но те са значително по-скъпи и по-сложни за извършване. За щастие съдържанието на стронций, калий, йод и микроелементи са от онези неща във водата, от които вашия корал няма да умре от днес до утре. Т.е. ще имате достатъчно време да реагирате. Лошото обаче е, че трябва да имате определен опит за да откриете навреме проблема и да предприемете адекватни действия. Най-често проблемите се забелязват едва тогава, когато коралът вече има сериозни външни признаци, при което възстановяването е по-малко вероятно или ще отнеме доста време. За да не се вкарвате в излишни филми, моят съвет е да използвате профилактични, т.е. най-ниските препоръчани от производителя дози от съответните добавки – това важи най-вече за йод, калий, стронций и по-малко за микроелементите. Както се казва в една българска поговорка: „Вържи попа, за да е мирно селото!“

За профилактични дози може да използвате нашите добавки на Стронций Плюс, Калий Плюс и Йод Плюс.

  

За любители, които тепърва започват заселване на своя нов аквариум препоръчвам да направят Анализ на морска вода - Базов пакет. Така ще имат точни резултати на основните параметри на водата в своя аквариум и ще могат да ги сравнят с резултатите от тестовете, които сами са направили в къщи. Няма да повярвате, колко често се случва да установим драстични разминавания, които любителя е направил сам в къщи и действителните стойности на водата в неговия аквариум! Причините за това са от най-елементарните, като неправилно извършена тестова процедура или грешно отчитане на резултата, до тестове, които не са подходящи за солена вода или неточни показания, които са резултат от твърде висока или ниска соленост, която също не е измерена правилно! 

7. Течение и 8. Светлина

Тези две препоръки вървят ръка за ръка. В малките аквариуми изборът на подходящо място за новият корал според подходящото за него течение и осветление може да бъде истинско предизвикателство. Видовете течения, които препоръчваме за нашите корали са: слабо, умерено (средно), силно и двата прехода между тях: от слабо до умерено или от умерено до силно. Какво означават те? Силно е течението, което е непосредствено срещу и в зоната на действие на потока идващ от уейвмейкъра. Обикновено уейвмейкърите (или помпите за вълни, а от скоро и масово наричани вентилатори!) имат някакъв концентриран воден поток в определен ъглов диапазон според марката и модела. Ако поставите корала в тази зона на около 15-20 см от помпата ще имате силно течение. Ако същия корал е поставен малко встрани от концентрирания поток на помпата ще имате умерено до силно течение. Обикновено умерено течение има на по-голямо разстояние от помпата или помпите - ако използвате повече уейвмейкъри. Също умерено е течението, където водния поток от уейвмейкъра се връща от стъклото на аквариума и се разпределя във водната маса. Най-слабо е течението в основата на каменни конструкции, ниши или на места, където забелязвате, че се натрупва детрит (т.е. има органични отлагания). Винаги започнете с място където мислите, че течението е по-слабо от  необходимото. Коралът ще ви покаже доста бързо дали това е неговото място, като отвори полипи.


примерна схема на зоните в аквариума според силата на течението създавана от уейвмекърите в него

Същото се отнася и за светлината. Препоръчваме слаба, средна и силна светлина и двата прехода между тях: от слаба до средна, и от средна до силна светлина или осветяване. Няма да говоря за PAR, PUR или луксове защото за начинаещия това не говори абсолютно нищо, още повече, че няма с какво да ги измери.


примерна схема на зоните в аквариума според силата на светлината

Винаги започнете с адаптиране на новите корали към светлината на вашия аквариум, като ги поставите на дъното, където светлината би следвало да бъде от слаба до средна. Коралите ще реагират по-добре и ще понесът по-лесно слаба светлина отколкото силна. През следващите дни трябва единствено да наблюдавате тяхната реакция към това ниво на осветеност. След това ако коралът изисква слабо осветяване ще трябва да го поставите в напълно или частично засенчено място – било под каменна конструкция или друг корал над него. За тези корали, за които е препоръчително да се отглеждат на средно до силна или силна светлина трябва да бъдат поставени на средно ниво по каменните конструкции или върху самите камънини под самото осветление.

Никога не бързайте още при получаването да лепите получените корали или фрагове по местата където сте решили, че ще бъдат! Освен, че може да не им хареса светлината или водния поток на това място, стресът от транспорта заедно с опипването при лепенето и самия контакт с лепилото могат допълнително да стресират корала и последствията да са фатални. За да не се разочаровате, бъдете търпеливи и следвайте горните препоръки!

При малък аквариум, водещия приоритет при избора на място за корала е светлината и след това течението.

Друг важен съвет: Ако имате вече добре установени и растящи корали, не променяйте течението заради новия или новите корали!

8. Темперамент

Разделили сме коралите на следните три групи: миролюбив, средно агресивен и агресивен. Миролюбивите корали могат да бъдат поставени близо до себеподобни по темперамент. Средно агресивни корали могат да бъдат поставяни най-малко на 5-6 см от други корали или прикрепени безгръбначни. За агресивните корали предвидете място, което е на достатъчно отстояние (повече от 10-на см) от други корали. Имайте предвид, че някои корали (особено LPS) нощно време пускат доста дълги полипи с копривни клетки. С тях могат да засегнат близко стоящи корали, които според вас са били на достатъчно разстояние един от друг. Ако забележите избелена част или умираща тъкан по някой корал, която се намира в зона към съседен по-агресивен корал, значи разстоянието между тях не е достатъчно. Ще трябва да предприемете съответните мерки.

9. Риф-съвместим

Всички корали са „риф-сейф“ или казано на български „безопасни за рифа“. Ако се ръководите от техния темперамент и спазвате препоръките за разстояние между тях няма да имате проблеми. Има видове, най-вече някои полипи и меки корали, които стават инвазивни ако не се осъществява периодичен контрол върху техния растеж. Но всичко това е силно преувеличено и обикновено е свързано с дисбаланс на аквариума, липса на адекватна реакция от страна на любителя или други причини. Голяма част от меките корали отделят във водата токсини, чрез които воюват с останалите корали за "място под слънцето". Имайте предвид този факт и използвайте активен въглен!

10. Ниво на трудност

Тук също сме разделили коралите на три групи според нивото на трудност при тяхното отглеждане: лесно, средно и трудно. Това разделение е направено малко условно. Като лесни сме определили тези корали, които прощават грешки при отглеждането. Грешки, които дори най-вманиачените и педантични любители допускат – скокове в солеността, температурата, високи нива на биогени, отказала техника и др. Такива са почти всички меки корали, както и някои твърди корали.

Коралите със средно ниво на трудност изискват любителя да има придобити основни умения, както и да има известна рутина в поддържането на своя аквариум.

Трудните корали са предимно за хора, които нямат нужда да четат подобни обяснения. Любители с доста опит и солидни знания за тяхната биология.

11. Допълнително хранене

Това е изключително важна тема, която изисква отделни няколко публикации в блога. Тук само ще отбележа, че към всеки корал сме написали по ред с инфо дали е задължително допълнителното хранене или не. По принцип всички корали в природата се хранят допълнително с частици - бактерии, фито, зоопланктон, разтворени органични вещества и др. Храненето на коралите трябва да бъде добре премерена стъпка, за да не доведе до проблеми с качеството на водата. Затова винаги препоръчвам да започнете хранене с жива храна!

Всяко продуктово описание на корал завършва с два много важни реда, които често се пренебрегват:

Моля, запознайте се с нашите условия за продажба на живи организми!

Прочетете внимателно препоръките за аклиматизиране!

В горната част на всяка категория и подкатегория от живи организми има мигащ банер с една симпатична рибка. Ако кликнете на нея ще изкочи прозорец, в който са описани условията за продажба на живи организми. Не е трудно.


Препоръките за аклиматизиране може да прочетете, като кликнете върху мигащия банер със синята рибка над описанието на всеки корал или друг жив организъм. Дори да не го направите при получаване на пратката с живи организми в термокашона има флайер със същото ръководство за аклиматизация.


Надявам се всичко казано до тук да хвърли малко повече яснота върху това, какво се крие зад краткото описание на коралите в нашия магазин.

По-долу ще обобщя целия процес в няколко прости стъпки:

ПРЕДИ ПОРЪЧКАТА

1. Направете тестове на водата във вашия аквариум. Най-важни са (по реда, в който са написани): температура, соленост, KH, Ca, Mg, NO3 и PO4.

2. При съмнения в някои измервания и резултати, направете Анализ на морска вода - Базов пакет (препоръчвам на всеки начинаещ).

3. Ако някои измерени стойности се разминават драстично, следва да бъдат коригирани в препоръчаните диапазони.

4. При добри стойности на водните параметри, направете поръчка на избраните корали.

5. Преди изпращане на всяка поръчка (без значение, дали е с живи организми или не) ние ще се свържем с Вас и ще обсъдим евентуални въпроси.

ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ПАКЕТА С КОРАЛИ

1. Аклиматизирайте коралите според инструкцията от флаера или от тази връзка:

Ръководство за аклиматизиране на риби, безгръбначни и корали в морския аквариум.

2. Ако коралът е разположен върху основа (като на снимката по-долу) може внимателно да отчупите стърчащата част:


3. Поставете корала на дъното (върху пясъка) за няколко дни и наблюдавайте.

4. След периода на адаптиране към вашето осветление и параметри на водата, поставете корала на предвиденото място в аквариума.

Пожелавам Ви безброй приятни емоции около домашния риф!

Етикети:

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате


https://morskiakvarium.bg