https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/zooplankton/copepods-acclimatisation-blog-1170x600.png

Как да аклиматизирате вашите копеподи

  • 06 Mar 2023
  • |   0 Коментара

Прехвърлянето на водни организми от една вода в друга, дори с доста сходни физични и химични параметри може да представлява сериозен стрес за тях. Затова, при такъв преход първо е необходимо да се извърши правилна аклиматизация.

Да, копеподите са известни, като невероятно издръжливи и адаптивни организми. Има достатъчно научни изследвания, в които е описана тяхната толерантност към различна соленост (убийствена за всички други организми), промени в температурата или съдържанието на кислород във водата. Видовете, които използваме и сме включили в нашия микс от копеподи Live Copepods 3 Mix, са едни наистина издръжливи дребни ракообразни.

Мъжки и женски Arctodiaptomus salinus - един от трите вида копеподи в нашия Live Copepods 3 Mix

Въпреки това, ако преди поставянето им в аквариума отделите малко време за тяхната правилна аклиматизация, то тя ще окаже някои положителни ефекти. От една страна това бавно приспособяване ще увеличи значително процентът на оцелели индивиди. Въпреки, че поглеждайки в опаковката вероятно ще си помислите: „Какво толкова, дори някои да умрат ще останат още много от тях“. Да, така е! Ще останат много! Но, различните стадии през които преминава развитието на копеподите са различно толерантни към резки промени. Обикновено възрастните индивиди са по-чувствителни от по-младите. Това е другата положителна страна на аклиматизацията. Тя няма да наруши плодовитостта на тези малки същества и ще увеличи темпа, с който „стартира“ увеличаването на тяхната популация във вашия аквариум. Това е особено важно, когато искате да заселите вашата система с тези видове, а не просто те да са поредната порция храна!

За колонизирането най-ценни са големите женски, особено тези, които носят яйца! В същото време техния по-голям размер ги прави много лесна мишена. Защо? Защото просто се виждат по-лесно! Освен това в момента, в който ги поставите в аквариума те са малко дезориентирани, което ги прави още по-лесна плячка. Затова трябва да отделите малко време и да извършите аклиматизацията. Тя не се различава много от тази на рибите или безгръбначните! Ако имате парче маркуч (шлаух) може да използвате т. нар. „капков метод“, при който скоростта на водата да бъде 2-3 капки в секунда. Ако не разполагате с такъв, достатъчно е да изсипете копеподите в широк съд и периодично с чашка да добавяте вода от вашия аквариум на всеки 4-5 минути - до момента, в който водата се увеличи с 5-6 обема.

Нашият микс Live Copepods 3 Mix включва индивиди от всички възрасти – дори от най-младите и миниатюрни науплиусни ларви (от I-ви, II-ри и т.н. науплиарен стадий), които практически няма как да бъдат отделени от транспортната вода, освен ако не разполагате със сито с размер 30 микрона! Тогава нямате избор и ще трябва да излеете цялата вода, в която сте ги аклиматизирали обратно в аквариума.

Ако вече разполагате със сито за зоопланктон, направете следното: Поставете ситото на дъното на друг съд и бавно преливайте водата през него, като постепенно го повдигате нагоре. Идеята е, събраните копеподи в ситото да са постоянно във вода. След това поставете ръка под него зада го запушите отдолу и така с малко вода прехвърлете събраните животни в аквариума.

Ако целта е заселване (колонизиране), най-подходящото време за поставяне на аклиматизираните копеподи е след изгасване на осветлението. Освен, че рибите са по-малко активни по това време, те много трудно виждат копеподите в тъмното. До сутринта новите обитатели ще имат достатъчно време за да се възстановят и да се скрият. Ако разполагате с рефугиум, може да поставите копеподите директно в него – естествено това е най-доброто място за колонизация!

Следват любимите на Мистър СтарФиш „типс eнд трикс“:

 Когато получите нашия пакет Live Copepods 3 Mix проверете съдържанието в опаковката, за да сте сигурни, че копеподите са там и се движат; С невъоръжено око ще виждате само копеподити (последните ларвни стадии) и възрастни копеподи! Малките науплиарни индивиди са видими само с микроскоп или силна лупа. Ако имате под ръка такива, възползвайте се от тях и вижте новите колонизатори на вашия риф! Виждате ли женски с яйца?

 Отворете опаковката и внимателно изсипете съдържанието в широк съд – например използвана кофа от сол ще свърши работа. Нивото на водата трябва да бъде около 1-2 см.

 Оставете културата да „диша“ за 5 до 10 минути. 

 Сложете маркуча (шлауха) за капкова аклиматизация ИЛИ започнете да добавяте малки количества вода от аквариума на всеки 4-5 минути, докато водата, с която са пристигнали копеподите се разреди 5-6 пъти (т.е. водата в кофата стане около 2,5 – 3 литра) 

 Внимателно филтрирайте през сито за зоопланктон (30 микрона или най-много 52 микрона), както обяснихме по-горе или директно изсипете водата с копеподите в рефугиума на аквариума.

 Ако имате малък аквариум от типа „Всичко в едно“, може да поставите новите „шушулки“, както им казват западняците директно в самия аквариум, но задължително след спиране на осветлението.

Ами това е! Няма нищо сложно, когато знаете какво да направите! Малко „НЕ загубено“ време за аклиматизация, плюс редовно хранене с качествен жив фитопланктон, като нашия Live Phyto Feed 4 Mix ще имате изобилие от тлъсти и сочни „шушулки“ във вашия риф!

За още полезна информация, останете на линия или ни последвайте в социалните мрежи!

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате