https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/chaetomorpha/hetomorfa-1170x600.jpg

Хетоморфа

  • 01 Feb 2023
  • |   0 Коментара

Ако сте търсили естествен метод за премахване на нитрати и фосфати от водата на вашия соленоводен аквариум, тогава не пропускайте тази статия! В нея ще ви разкажа всичко най-важно, което трябва да знаете за хетоморфата. Ще започна с нещо съвсем тривиално:

Основна биология на хетоморфата

Хетоморфата (Chaetomorpha) е едно от най-популярните видове макроводорасли в соленоводното хоби. Обикновено става въпрос за Chaetomorpha linum, тъй като това е вида масово отглеждан от соленоводните акваристи в Европа, а също и в България.

 

Род Хетоморфа (Chaetomorpha от семейство Cladophoraceae) обхваща над 50 вида обитаващи предимно соленоводни и бракични води. Характерно за всички представители на рода са неразклонените дълги нишки, които ги отличават от останалите близко родствени видове от семейство Cladophoraceae.

При растеж отделните нишки образуват сложна плетеница наподобяваща сплетени сварени спагети – това е дало повод на соленоводните акваристи в англоезичния свят да я нарекат „спагети алга“ (Spaghetti Algae). Тъй като е зелена на цвят, ако бяха добавили и „веган“, днес името щеше да е още по-актуално - „веган спагети алга“!

"Спагети алга" е другото широко разпространено име на хетоморфата

Хетоморфата (а, не Четоморфа, както често се произнася!) е универсално макроводорасло, което може да се отглежда в рефугиум, алга реактор (водораслов филтър) или дори в самия аквариум. Тя се отглежда изключително лесно и изисква само две неща: интензивно осветление и добро течение!

Какво осветление е необходимо?

За да расте, хетоморфата се нуждае от интензивно осветление с пълен спектър! Да, става въпрос за много ярка светлина! Ако светлината не е достатъчна, обикновено хетото (както често го наричат на жаргон) ще започне да изтънява, топката ще става по-рехава, а самите нишки ще се накъсат на малки парченца.

 

Два отлични варианта на осветление за отглеждане на хетоморфа в рефугиума:

Tunze Led Full Spectrum или по-евтиния вариант Tunze Eco Chic Refugium

Какво течение е необходимо?

Достатъчно за да може топката от хетоморфа бавно да се върти във водата. Така тя ще получава достатъчно светлина от всяка страна. Ако течението е слабо, може да обръщате топката през няколко дни - това също върши работа.

Къде трябва да се отглежда?

Най-доброто място за отглеждане на хетоморфата е рефугиума (какво е рефугиум може да прочетете в: Рефугиум в морския аквариум. Големият брой защитени пространства с различни размери, които оформят отделните водораслови нишки са идеалния дом за живот, хранене и възпроизвеждане на различни видове копеподи! Топката хето е перфектното място във вашия аквариум, където задължително трябва да добавите живи култури от копеподи (линк). Защо е задължително, може да разберете тук: Невидимите чистачи на аквариума!


Хетоморфа във водораслов филтър на фирма Tunze (Tunze Macro Algae Reactor)

Хетоморфа в отделение на съмпа

Освен като инкубатор и източник на естествена храна (основно копеподи), хетоморфата е ценен помощник при усвояването на излишните хранителни вещества! За да сработи като такъв, освен подходящото осветление в повечето случаи не е необходимо дозиране на микроелементи или минерали. При своя растеж, нишките образуват гъста мрежа, която подобно на филтър задържа плаващите във водата органични частички и детрит. Попаднали веднъж тук, те се поемат от копеподите, които ги използват за храна.

Как Спагети алгата работи като естествен филтър?

Хетоморфата е ценна заради способността си бързо и ефективно да извлича нитратите (NO3) и фосфатите (PO4) от водата. Това се дължи на нейната потенциално експлозивна скорост на растеж. За да постигне тези високи темпове на растеж, тя изисква само няколко прости неща. Първото, както споменах вече на два пъти е да осигурите изключително ярко осветление. Второто важно условие е да събирате често хетоморфата! Само чрез отрязване и премахване на малки участъци от топката, хранителните вещества ще бъдат напълно отстранени от системата на рифовия аквариум. Добро правило е да се събере една четвърт от общата маса, след като тя е навлязла в откритото пространство на рефугиума. 

Редовното прибиране на „хето реколтата“ гарантира, че хранителните вещества ще бъдат изолирани и отстранени от системата на рифовия аквариум. Много често се случва наши клиенти да споделят, че не са премахвали никога част от своите алги защото не знаели че трябва. Да, трябва! Ако това не се прави, най-често се получава обратния ефект. След като хетоморфата обрасне достатъчно, тя ще започне да умира и да се разлага. Вследствие на това хранителните вещества, които са били абсорбирани, ще се върнат отново във водния стълб.

Как Хето ще подкрепи растежа на коралите в аквариума?

Като зелено водорасло хетоморфата извършва фотосинтеза за производство на енергията от която се нуждае. Освен светлината, друга важна суровина за този процес е въглеродния диоксид (СО2).

Хетоморфата е голям консуматор на въглероден диоксид. В резултат на това нивата на pH ще се повишат, което насърчава растежа на твърдите корали! В тази връзка е препоръчително, тези от вас които използват алга реактор, да го поставят след калциевия реактор, за да може хетоморфата да улови и поеме излишния въглероден диоксид, който се освобождава от него.

Освен това препоръчително е да настроите светлината за хетоморфата да работи през часовете, когато във вашия аквариум е нощ. През нощните часове рН пада в резултат на натрупване на CO2 произведен от душането на организмите в аквариума. По този начин този "издишан" СО2 ще се използва с удоволствие от хетоморфата за нейните биологични нужди.

Имайте предвид, че ако други хранителни вещества са изчерпани, хетоморфата няма да функционира толкова ефективно. Например използването на всички налични фосфати, ще доведе до спиране в извличането на нитрати. Повече за този дисбаланс може да прочетете тук: Водорасли и дисбаланс на хранителните вещества.

Липсата на някои микроелементи, например желязо, също може да спре усвояването на нитрати и фосфати. Редовната смяна на вода е най-лесния начин да предотвратите евентуалния недостиг на микроелементи. Тя също ще помогне да се премахнат останалите излишни хранителни вещества от водния стълб.

Как Хетоморфата работи като механичен филтър?

Споменах вече, че хетоморфата работи, като механична филтърна среда! Нейните твърди, влакнести възли са идеални за улавяне на детрит. Алга реакторът е най-подходящ при използване на хетоморфата, като механичен филтър защото водата може лесно да се насочи да преминава през него. В рефугиума водата тече предимно около, а не през самата маса от водорасли, но въпреки това, твърдите отпадъци пак ще се събират в дебелата, заплетена постелка образувана от хетоморфата. Резултатът е по-чиста, полирана вода с намалени прахови частици!

Колко чиста е нашата Хетоморфа, която продаваме в morskiakvarium.bg?

Хетоморфата има лоша репутация, като „каналджия на нелегални емигранти“. Това се дължи главно на плътно заплетените нишки, които образува докато расте. Голямо предизвикателство е да се контролира чистотата на водораслото – без наличие на вредители и патогени.

Тук в morskiakvarium.bg използваме отделна затворена система, за да сведем до минимум риска от нежелани вредители. Хетоморфата в нея се отглежда само с подрастващи риби развъдени в нашата ферма. Преди да изпратим Макроводорасло Chaetomorpha sp. до вашата врата, всяка поръчка се почиства и проверява старателно за елиминиране на всякакви паразити, стопаджии или патогени. Но както няма напълно безопасна риба за рифа, така е почти невъзможно да се унищожат всички микроорганизми. Ето защо ние винаги съветваме нашите клиенти да поставят под карантина всеки нов организъм, преди да го добавят към техните рифови аквариуми.

Ако вече сте решили да купите Макроводорасло Chaetomorha sp. за вашия рефугиум, алга филтър или аквариум с макроводорасли, вижте как да му направите правилна аклиматизация тук: Как да аклиматизирам моите макроводорасли

Заключение

Бих искал да използвам тази възможност да благодаря на всички наши прекрасни клиенти за тяхната подкрепа! За всички нас от Морски Aквариум.БГ означава много, че ни се доверявате! Гордеем се, че имаме възможността да повишим осведомеността за нашите аквакултури и да помогнем за изграждането на по-устойчиво соленоводно хоби.

Публикации:

1.    M.D. Guiry in Guiry, M.D. & Guiry, G.M. 19 October 2015. AlgaeBase. World-wide electronic publication, National University of Ireland, Galway. https://www.algaebase.org/search/genus/detail/?genus_id=35;

2.  WoRMS - World Register of Marine Species - Chaetomorpha linum (O.F.Müller) Kützing, 1845

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате