https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/invertebrates/arlekinova-skarida-1170x600.jpg

Арлекиновата скарида (H. picta) в рифовия аквариум

  • 06 Dec 2020
  • |   0 Коментара

Вълшебството на морското хоби е в огромното разнообразие от видове, което природата на океана ни предлага за нашите аквариуми. Уникални видове - изключително атрактивни, пъстроцветни, с невероятни форми, които пленяват още с първия поглед дори от снимка! За съжаление много от тях изискват специфични условия на живот, които трудно или е невъзможно да бъдат осигурени в домашни условия. Някои са агресивни, други са хищници, а трети имат специални хранителни потребности. За един такъв вид ще става дума в следващите редове.

Малкият убиец на морски звезди

Понякога в нашия магазин имаме запитвания от любители за едно причудливо безгръбначно, което им е направило силно впечатление. Някои дори искат веднага да го имат в домашния си аквариум. Това е Арлекиновата скаридка или Арлекин-шримп, както повечето акваристи в България я наричат.

Арлекиновите скариди (Hymenocera picta) са едни от най-цветните и изрисувани скариди в природата. Техните богато украсени специализирани части на устата и сетивните органи предизвикват такова изумление още от пръв поглед, че човек започва да се чуди дали са истински.

Арлекиновите скариди са високо специализирани хищници, които се хранят почти изключително с морски звезди. Малкият им размер, не трябва да Ви заблуждава – те могат да се справят с морски звезди много по-големи от тях!

Бърза справка относно таксономията

Нищо необикновено за нашето хоби! Eдин вид - няколко имена! Бърза справка в WoRMS (World Register of Marine Species) показва, че видът принадлежи към семейство Gnathophyllidae, а другите синонимни имена, под които е разпространена тази скаридка са: Hymenocera elegans и Hymenocera latreillii. В англоезичните страни тривиалните имена, под които се разпространява са още повече: Harlequin Shrimp, Blue Harlequin Shrimp, Clown shrimp, Painted shrimp, Dancing shrimp.

Разпространение в природата

Арлекиновите скариди са разпространени по Източното Африканско крайбрежие, от Червено море до Индонезия, Северна Австралия, Хавайските острови до Панама и островите Галапагос.

Достигат до 4-5 см и обитават плитки защитени крайбрежни зони сред кораловите разклонения. Те често живеят, като семейни двойки, при което могат да станат доста териториални.

Арлекиновата скарида в морския аквариум

Нямат специални изсквания към параметрите на водата, но за любителите на точността ще посоча следните цифри:
pH 8.1 – 8.5, калций 380 – 420 mg/l, КН 7-10, температура 24-28 градуса, соленост 32 - 35‰ (или специфична плътност 1.024-1.026 SG).

Аклиматизация

Това е първото и най-важно нещо, което трябва да направите при получаване на скаридите. Никога няма да се уморя да повтарям, колко важна е аклиматизацията на морските организми към нови условия, пък било то и перфектни. Препоръчвам да използвате „Капковия метод за аклиматизация“ с продължителност не по-малка от час и половина! Повече за него може да прочетете в „Аклиматизация на морски риби,корали и безгръбначни“. Имайте предвид, че Арлекиновите скаридки може да изпаднат в шок, когато се поставят в аквариум с параметри дори малко различаващи се от тези на водата, в която са били транспортирани! Постепенното изравняване на температурата и особено на солеността са най-важни, преди те да бъдат прехвърлени в постоянния им дом.

Ровейки се из западните форуми за да търся информация за тяхното размножаване, съм попадал на безумни препоръки! Една от тях е сладководната баня за убиване на паразити, през която трябва да премине скаридката преди да се постави в аквариума. В България не съм чувал някой да препоръчва сладководна баня, но и "специалисти" всякакви! Никога не правете сладководни бани на скаридите! Те са особено чувствителни към промени в осмотичното налягане! Дори ако издържат сладководната баня, тези скариди ще умрат в бавна агония през следващите дни!

Периодична смяна на обвивката (линеене)

Както при всички скариди, така и Арлекиновата изисква оптимално съдържание на калций, йод и магнезий във водата. Тези три компонента са от съществено значение за линеенето и никой от тях не трябва да достига до ниски нива. Линеенето е процес на отделяне на екзоскелета (външната обвивка), който позволява на скаридите да растат. За да порасне, скаридата трябва да изхвърли стария екзоскелет, тъй като той няма възможност да се разтегли. Веднага след линеенето под новия екзоскелет започва да се развива друг. В момента, когато доскоро удобната обвивка стане тясна, тя се цепва, като тесен панталон и скаридата изкача от нея. След това тя поема вода, разтяга гънките на новата си мека обвивка, за да побере нарасналото си тяло. Трябва да минат няколко дни за да може тази нова обвивка да се втвърди. През това време скаридите са беззащитни и се нуждаят от укрития, където никой хищник не може да ги достигне. Когато хитиновата обвивка се втвърди скаридите отново заемат предпочитаните от тях места в аквариума. Вие може да им се любувате, до момента на следващото линеене, когато отново ще изчезнат за няколко дни.

Скариди в отлична кондиция и при оптимални водни параметри линеят на всеки 18-20 дни.

За поддържане на постоянно ниво на йод в аквариума препоръчвам Йод Плюс. За коригиране на магнезия и калция, съответно Магнезий Плюс и Калций Плюс.

Хранене

Следва интересната част! Тези скариди не са за хора със слаби сърца или за любители на морски звезди ... или за тези, които не обичат да харчат пари за храна на своите любимци!

Арлекиновите скариди могат да се чувстват добре в рифовия аквариум, единствено при условие, че сте готови да задоволите техните уникални хранителни нужди! Те ще ядат само живи морски звезди! След дълъг престой при нас, този строго специфичен хранителен навик малко се променя. Някои арлекинови скариди започват да се хранят с мъртви и замразени звезди. Понякога опитват и парченца от замразените храни, които рибите не са успели да изядат.

Малка звезда астерина върху стъклото на аквариума

Ако имате етични предрасъдъци, наблюдаването на разкъсана и изядена жива морска звезда може да не е нещото, на което искате да станете свидетел в домашния си аквариум! Скаридата първо обръща звездата за да не може да избяга и започва да я яде от върха на единия крак навътре към централния диск. Според големината на звездата, това може да продължи от няколко минути до 20-30 дена.

Арлекиновите скариди не са придирчиви към морските звезди, които ще консумират. Обожават синята Linckia laevigata, която за съжаление, често е почти толкова скъпа, колкото и те! Хранят се с малки Protoreaster nodosus, звезди от род Fromia и с някои пясъчни звезди. За щастие те ядат и малките астерини (Asterina), които често попадат в аквариума с живите камъни и започват масово да се размножават. Тук Hymenocera picta идва на помощ. В средноголеми рифови аквариуми с неконтролируема популация от астерини, не е необходимо предлагането на други звезди за храна. Обаче в малки нано аквариуми, колкото и малки звезди да сте виждали по стъклата или камъните ще изчезнат до седмица-две. След това ще трябва периодично да се снабдявате с астерини от приятели по хоби или от нашия магазин. За такива клиенти предлагаме Астерини за храна на Арлекинови скариди.

В интернет пространството съм срещал съобщения, че при липса на звезди, арлекиновите скариди могат да се хранят с морски таралежи. Нямам лични наблюдения дали приемат подобна храна. Понякога при тях съм поставял морски таралеж, но вероятно при наличие на достатъчно астерини в аквариума, скаридите не са гледали на него, като „Деликатесен Морски Таралеж“.

Избор на аквариум за Арлекиновата скарида

Ако хранителните навици все още не са ви отказали от придобиването на такава скаридка, трябва да знаете също, че те са много териториални! В един аквариум може да отглеждате само по една хименоцера или най-много сдвоен чифт (мъжка и женска).

Аквариум с обем около 60-70 литра е напълно достатъчен за една Арлекинова скарида. Не препоръчвам по-малък обем, тъй като при хранене с по-голяма морска звезда във водата ще попадат и остават доста неизядени органични частици. Оттам водата бързо ще влоши своите показатели. Нитратите и фосфатите ще скочат до небесата и вероятността скаридката да умре е много голяма. Нитрати над 20 mg/l са пагубни за нея. Затова биологичната филтрация и редовните смени на вода са изключително важни ако сте избрали подобен малък съд за вашия нов домашен любимец.

Чифт Арлекинови скаридки могат да се отглеждат в аквариум над 180-200 литра. Тези препоръки винаги са доста относителни.

Наблегнете на добрата биологична филтрация и редовното следене на водните параметри, така няма да имате никакви проблеми при тяхното отглеждане.

Заключителни бележки

Арлекиновите скаридки (Hymenocera picta) са едни от най-поразителните ракообразни  в света, притежаващи уникално оцветяване и морфологични характеристики. Освен като невероятна гледка в морския аквариум, тези скаридки могат да бъдат усърдни малки охранители. Те ще предпазват вашите корали от звездите Asterina, като ги ловят и изяждат, преди астерините да имат възможност да навредят на коралите.

Hymenocera picta могат да живеят до 7 години в домашни условия, така, че това е дългосрочен ангажимент.

В друга публикация ще ви запозная с размножаването на Арлекиновата скарида и моите премеждия с това предизвикателство.

Преди да завърша, ако въпреки всичко изписано до тук, все още не сте се разколебали да притежавате Арлекинова скаридка, може да видите за наличност в нашия магазин, като последвате връзката: Hymenocerapicta – размер М.

Пожелавам безброй приятни емоции около домашния риф! 

Етикети:

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате


https://morskiakvarium.bg