https://morskiakvarium.bg/image/cache/catalog/blog/clown-anemone-shrimp/ancylocaris-brevicarpalis-periclimenes-brevicarpalis-1170x600.jpg

Анемоновата скарида-клоун в рифовия аквариум

  • 03 Dec 2020
  • |   0 Коментара

Ancylocaris brevicarpalis или продавана още, като Periclimenes brevicarpalis е вид анемонова скаридка. Тя е известна под различни имена, като най-често срещаните са:

- Анемонова скарида-клоун (Clown anemone shrimp)

- Стъклена анемонова скаридка (Glass anemone shrimp)

- Пауноопашата анемонова скаридка (Peacock-tail anemone shrimp)

Този вид принадлежи към голямото семейство Palaemonidae, което включва над 1200 вида.

Чифт анемонови скариди-клоун безгрижно стоящи върху своят домакин, анемоната Stichodactyla haddoni

Анемоновата скарида-клоун е със закръглено почти прозрачно тяло и може да достигне размер до 3.5- 4 см на дължина. Има дълги прозрачни щипки с красиви лилави петна.  Женската често е по-голяма от мъжкия и с по-ярко оцветени в бяло петна по гърба, корема и в основата на опашката. Мъжкият може да бъде напълно прозрачен, с изключение на „очните“ петна на опашната перка. Някои мъжки, подобно на женските имат бяла опашка и бяла лента между очите. И двата пола върху опашните перки имат по пет красиви ярко оранжеви петна, които са добре очертани с черен контур.

Този вид живее в симбиоза с различни анемони, корали и медузи. Много често в естествените си местообитания може да се наблюдава, как мъжка и женска Ancylocaris brevicarpalis живеят заедно сред пипалата на своята анемона-домакин. Тази симбиоза и оцветяването, наподобяващи това на рибите-клоуни е причината в Сингапур местното население да нарича тези симпатични скаридки Анемонова скарида-клоун (Clown anemone shrimp). Това име заедно с другите две е придобило широка популярност сред търговците и акваристичните среди в САЩ.

Анемоновата скарида-клоун в рифовия аквариум

Анемоновите скаридки-клоун са безопасни за рифовия аквариум! Въпреки крехкия си външен вид, те са много издържливи животинки. Най-важното при сдобиването с този атрактивен вид е правилната и продължителна аклиматизация към новите условия на вашия аквариум. Ние от Морски Аквариум.БГ препоръчваме „Капковия метод за аклиматизация“, който трябва да има продължителност минимум 1 час (за предпочитане до 2 часа). Повече за него може да прочетете в нашето „Ръководство за аклиматизация на морски риби, корали и безгръбначни“.

Изискванията за определен обем на даден морски вид в аквариумни условия, както винаги са много относителни. Един чифт анемонови скаридки-клоун ще се чувстват отлично, както в 20 литров, така и в  аквариум с по-голям обем. Предложете им подходяща актиния за дом и те ще ви радват дълги години с присъствието си във вашето мини море.

Подобно на повечето морски безгръбначни, тези скаридки са чувствителни към високи нива на нитрати във водата и лечението с всякакви медни препарати е пагубно за тях!

За правилното и лесно линеене (периодичната смяна на обвивката) е важно във водата да се добавя йод. За тази цел препоръчваме да се използва Йод Плюс или друга подобна йодна добавка.

Анемоновата скаридка-клоун има слой от слузест секрет върху своето тяло, който я предпазва от отровните пипала на анемоната. При смяната обаче на хитиновата обвивка, тя ще се скрие за известно време от вашия поглед, докато възстанови защитния слузест секрет върху новата си обвивка. Така, че не се притеснявайте, ако не забелязвате скаридката няколко дена. В тази връзка ако анемоната е разположена върху пясъчното дъно, ние препоръчваме да осигурите на скаридката удобно място за укритие в близост до анемоната. Едно по-голямо камъче е напълно достатъчно.

Често ако въведете анемоновите скаридки-клоуни преди риби-клоуни в аквариума, те яростно ще защитават своята „къща“. Ще се опитват по всякакъв начин да пропъдят натрапниците, но след известно време всичко ще приключи без негативни последици, както за скаридките, така и за клоуните. След ден-два или малко повече, двата вида ще заживеят в хармония сред пипалата на вашата анемона.

Ако във вашия аквариум нямате анемона, това не означава, че не може да отглеждате анемонова скарида-клоун. При липса на анемона, скаридките приемат, като домакин морска краставица, различни корали – еуфилии, трахифилии и други ЛПС корали, а понякога и гъби.


Мъжка анемонова скаридка върху Червена бъбъл анемона

Параметри на водата

Няма по-специални изисквания към водата, тя трябва да има типичните за рифовия аквариум параметри. Понасят температури между 23-27 градуса, соленост от 33 до 35 ‰, pH 8.1 до 8.5. Нива на нитрати за дълъг период от време над 20 mg/l са пагубни за тях.

Подходящи анемони

В природата анемоновата скарида-клоун предпочита да обитава следните анемони:

Stichodactyla gigantea

Stichodactyla haddoni

Heteractis magnifica

Heteractis crispa

Cryptodendrum adhaesivum

Entacmea quadricolor

Macrodactyla doreensis

Phymanthus Sp.

В нашите аквариуми им предлагаме за дом предимно Червената бъбъл анемона, която се приема чудесно от скаридките. Нямаме случай, в който анемоната да е претърпяла някаква физическа травма от присъствието на обитаващия я чифт анемонови скаридки.

Ако имате по-големи, агресивни и хищни риби, анемоновата скарида-клоун не е подходяща за вашия аквариум, тъй като лесно може да се превърне в храна.

Хранене 

Не изисква никакво по-специално внимание в храненето. В природата се храни с частици детрит и парченца от умрели безгръбначни или по-едри организми, които понякога отмъква от пипалата на своя домакин. Ако гладува продължително време, може да се отдалечи от анемоната, но винаги е на един „скок“ разстояние, с който да се върне в нейните обятия при надвиснала опасност.

В нашите аквариуми им предлагаме по една замразена артемия или мизида (мисис), парченче едър или дребен крил, а понякога когато храним анемоната те си откъсват частички от мидено месо, калмар или сепия.

Заключение

Анемоновата скарида-клоун (Ancylocaris brevicarpalis) е малък, атрактивен вид подходящ за нано или стандартен рифов аквариум, заселен с други миролюбиви риби и безгръбначни. Тя е издържлива и без специални изисквания, което я прави подходящ избор за начинаещия соленоводен акварист.

Ако тази симпатична и атрактивна скаридка е привлякла вашето внимание, може да се сдобиете с нея, когато е налична в нашият магазин: Ancylocaris brevicarpalis - размер M

Пожелавам Ви безброй приятни емоции около домашния риф!

Етикети:

0 Коментара

За да коментирате трябва да се Регистрирате


https://morskiakvarium.bg